partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

duminică, 15 martie 2020

Întâmplări cu vaci

imagini motivante pentru nopțile stresante

Am să scriu câteva întâmplări cu vaci din cariera mea

1.       Poezia

2.       Excursia

3.       Pisica


I.                    Poezia

Există o poezie de Esenin numită Vaca.

Unii băieți participanți la Mister boboc știu să recite poezia numita Vaca.

v  Unii băieți participanți la Mister Boboc știu să recite o poezie de Esenin.


Acesta este un raționament de tip silogism. Termenii săi sunt: S= băieți participanți la Mister Boboc, P= poezie de Esenin, M=poezia numită Vaca

Deși de obicei o propoziție care are cuantorul există se formalizează ca o particulară( de exemplu: există oameni în Australia care sunt cineaști înflăcărați= unii oameni din Australia sunt cineaști înflăcărați), în acest caz, prima propoziție trebuie să fie considerată universală. Ea trebuie citită astfel: toate poeziile, inclusiv Vaca de Esenin sunt poezii.

II.                  Excursia

Raționamente cu propoziții compuse

Dacă în unele excursii îți iese în cale o vacă la mijloc de codru verde este de preferat să nu o consideri cal și să sari pe ea.

În această excursie ți-a ieșit în cale o vacă la mijloc de codru verde

Deci, este de preferat să nu o consideri cal și să sari pe ea.

Acest raționament se formalizează astfel: dacă p, atunci q și r. p, deci q și r.

(p implică q și r) și p, deci q și r.

((p→(q•r))•p)→q r), unde simbolul ”•” este folosit pentru conjuncție și pentru conexiunea premiselor, iar simbolul ”→”pentru implicație și pentru deducerea concluziei din premise.

(p→(q•r)) = aceasta este prima premisă
p = a doua premisă
(q r) este concluzia.
scris vertical, el ar arata astfel:
(p→(q•r))
p
_________
(q•r)

p
q
r
(q r)
(p→(q•r))
((p→(q•r))•p)
((p→q•r)•p)→q r)
1
1
1
1
1
1
1
1
1
0
0
0
0
1
1
0
1
0
0
0
1
1
0
0
0
0
0
1
0
1
1
1
1
0
1
0
1
0
0
1
0
1
0
0
1
0
1
0
1
0
0
0
0
1
0
1



În acest raționament expresiile: dacă, este de preferat joacă rolul unor operatori( implicație) și al unor indicatori: ne arată ce parte a raționamentului este concluzia și ce parte reprezintă premisele.

Cuvântul  Unele nu este un cuantor, așa cum ne-am obișnuit să îl considerăm ( cuantorul care ne arată că popoziția este o particulară), deoarece acest raționament nu este cu propoziții analizate, ci cu propoziții compuse, alcătuite din propoziții simple luate ca întreguri, neanalizate)

O propoziție compusă este o funcție de adevăr. Ea este totodată și un raționament mai mult sau mai puțin comprimat. Este alcătuită din negații, conjuncții, disjuncții, implicații, echivalențe etc. și adevărul ei depinde de adevărul propozițiilor componente. De pildă, în acest raționament, propozițiile componente au fost:

În unele excursii îți iese în cale o vacă la mijloc de codru verde. =p

Este bine să nu consideri o vacă un cal=q

Este bine să nu sari (în sensul să nu călărești) o vacă=r.

Observăm că, în urma verificării prin tabel de adevăr a acestui raționament a rezultat, pe ultima coloană, un șir de 1 ( simbolul pentru adevăr), deci raționamentul este o tautologie. Îl putem considera o lege logică. Respectând-o, nu ne punem în pericol viața sau sănătatea.

III. Vaca și pisica

1.Este adevărat că vaca este mai mare, dar pisica este mai iute.

2. Vacile nu se pot cățăra în copaci, dar pisicile se pot cățăra, pentru că vacile sunt bovine, iar pisicile, feline.

3. Nicio bovină nu este felină.

4. Conchidem că nicio vacă nu este pisică.

5. Calitatea principală a vacii nu este viteza, iar a pisicii nu este faptul că este mamifer.( Deși este capabilă să fie o mamiferă foarte bună. Asta am observat eu. )

6. Ambele sunt animale domestice, dar ele dau omului un tip diferit de ajutor. Vacile îl ajută să se hrănească, iar pisicile îi apără hambarele de anumiți dăunători și îl relaxează.

7. Majoritatea scriitorilor și filosofilor preferă pisicile câinilor.

8. De exemplu, scriitorul japonez Haruki Murakami.

În simplitatea lor, propozițiile categorice sunt rezultatul unui întreg demers interior. Numai cine nu-l face nu poate.

Formalizate, enunțările sunt astfel:

1.       p= vaca este mai mare decât pisica , q= pisica este mai iute decât vaca.

2.       r= vacile nu se pot cățăra în copaci, non r= non vacile (în acest caz pisicile) se pot cățăra în copaci. s= toate vacile sunt bovine, a= toate pisicile sunt feline.

3.       Fie V= vaci și B= bovine, nici un V nu este B, VaB.

4.       Fie M=pisici și N= feline, toți M sunt N, MaN.

Termenii folosiți sunt: vaca, pisica, bovină, felină, animale mari, animale iuți, animale care se pot cățăra în copaci și negațiile lor: animale care nu se pot cățăra în copaci, non- feline, non- vaci, implicit, animale lente, implicit, animale iuți.

Test

1.       Stabiliți ce tip sunt, dpdv intesional, termenii din lista de mai jos:

a.      Calul Pegas

b.      ”prispa unde lega mama o sfoară cu motocei de crăpau mâțele jucându-se cu ea….”.

c.       Albastru de metil

d.      Cerc cu raza R.

Pentru rezolvarea testului folosiți cunoștintele din lecția Termenii. (pagina 13 din Manualul de Logica și argumentare)

2.       Dacă termenului Cerc cu raza R îi adăugăm proprietatea: rază de 25 de centimetri, ce se întâmplă cu extensiunea și intensiunea sa?










sâmbătă, 14 martie 2020

Dansul



        Este greu de imaginat că în 1983 cineva ca mine nu știa încă să danseze.

Este greu de imaginat, da. În 1983 existau încă ABA, Elvis, se asculta, inclusiv în Romania, rock.

1983 a fost un an în care am hălăduit toată vara.

Primele 3 săptămâni de vacanță am fost într-o expediție în Apuseni.

După o săptămână de stat cu familia, am plecat din nou la munte, dar de data aceasta în Meridionali. Acolo am stat aproape două săptămâni. Am vizitat Peșterile, am văzut Cetatea Făgărașului, am mers pe Transfăgărășan. Îmi amintesc seara de dinaintea plecării în Apuseni, nu știu dacă am mai scris despre ea.

Tata era pasionat de pescuit. Ne mutasem nu de mult timp într-un apartament mare și sufrageria nu era încă mobilată. În ea tata își ținea ustensilele de pescuit, undițe, mulinete, tot felul de accesorii. Uneori ne cumpăra și nouă peștișori sau broscuțe din cauciuc care erau folosite de pescari pe post de momeli. Erau foarte bine realizate, aproape că vedeai un animal real. Fidelitatea detaliilor, culorile și chiar materialul din care erau făcute te păcăleau ușor.

În seara de dinainte plecării mele l-am așteptat pe tata să vină acasă să îmi spună dacă este de acord să merg în expediție. Tata a întârziat foarte mult. Era aproape miezul nopții când a venit.

Era clar ca nu voia să plec, nu îi plăcea ideea.

În seara aceea, fratele meu a intrat în sufragerie și i-a încurcat toate firele de la undițe, a creat o adevărată harababură printre unelte. Nu știu de ce, poate din curiozitate, poate din nervozitate. Tata s-a supărat pe amândoi, dar m-a certat mult pe mine. Nu mi-a spus nici dacă pot pleca, nici dacă nu. De fapt, parcă îmi amintesc că a spus nu. Am plâns mult în noaptea aceea de furie și frustrare. Cred că a fost prima mea reacție de acest fel. Nu îmi amintesc să fi fost vreodată înainte supărată pe tatăl meu, nu îmi amintesc înainte să îmi fi interzis ceva sau să mă fi certat. A doua zi dis-de-dimineață m-a trezit și mi-a spus să mă pregătesc fiindcă voi întârzia. A fost o zi frumoasă.

Cât despre faptul că nu dansasem niciodată până la vârsta aceea este greu de imaginat.

Făcusem în clasa a doua câteva ore de balet. Eram o balerină începătoare în grupă cu balerine de aceeași vârstă, dar la diferite niveluri de avansare. Mi-a fost greu să învăț ceva ca lumea, profesoara avea tendința de a mă ignora. Cu greu am rezistat câteva lecții, apoi nu știu ce s-a întâmplat și am plecat. Din acel moment, timp de aproape 5 -6 ani nu am mai dansat.

În expediția din Apuseni, într-una din zile am ajuns lângă o școală generală din Arieșeni. Pe terenul de sport al școlii erau microfoane. În comunism, pe toate terenurile de sport ale școlilor erau microfoane. Era o petrecere în aer liber și mulți elevi dansau.

Noi am ajuns seara, târziu. Colegii mei de expediție dansau și ei, eu am înțeles atunci, într-un mod șocant și derutant inclusiv pentru profesorii însoțitori că nu știu să dansez și că nu am dansat niciodată nici rock, nici rumba, nici salsa, nici foxtrot. A fost prima dată în viața mea când mi-am dat seama că am de ales între a învăța instantaneu să dansez sau a nu mai dansa niciodată deloc. Vă dați seama că un elev de 13 ani învață cu viteza luminii să danseze, nu? Uite așa am învățat eu. Mulți ani după aceea pasiunea mea a fost dansul. Într-o zi s-a ales praful de ea. Nu știu când și nici de ce.

Tatălui meu îi plăcea faptul că dansez, deși cred că o singură dată m-a văzut câteva secunde, poate un minut, dansând. Când îl văd pe Erich, când mă lasă să-l văd, îmi dau seama ce mare bucurie este pentru un părinte să își vadă copilul dansând.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails