partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

duminică, 1 iulie 2018

Glume cu filosofi. Partea a - II- a.


Paul Klee 


Experiment genetic cu filosofi



Întrebare: -Ce obțineți daca incrucisati o esteta cu un fenomenolog?

Răspuns: -Un designer de interior.
(Jeffrey Glick)

* * * * * * *
Întrebare: -Cum puteti sa va alegeti cu un filosof pe terasa?

Răspuns:- Ii cumparati o pizza.
(Elizabeth Hoppe)

* * * * * * *
           Un om face o faptă bună și, ca răsplată, apare îngerul său păzitor și îl oferă sansa unui raspuns la orice intrebare care-l framanta. Ii lasa doua zile la dispozitie sa se gandeasca.
Bineinteles, omul și-a dat seama imediat că ar putea deveni foarte bogat. De exemplu, l-ar putea intreba pe inger: ce marfa se va vinde cel mai bine in urmatorii cinci ani ? Ce cal va câștiga Kentucky Derby? Cine va fi primul in Superbowl? etc., insa dupa ce medita putin, isi spuse ca nu merita sa risipeasca aceasta sansa unica sa faca avere. La urma urmei, banii sunt doar un mijloc pentru fericire. Cu o întrebare corectă, ar putea afla chiar secretul fericirii însăși! Dar cu cât se gândea mai mult la el, cu atât devenea mai îngrijorat de consecinte. De exemplu, să presupunem că l-ar intreba pe inger :

-"Ce m-ar face cel mai fericit om din univers?"

Și ingerul i-ar raspunde:

-"Traiul pe planeta Rigel III" Desi perfect adevarat, raspunsul i-ar deveni perfect inutil.

Convins ca nu este capabil sa gasesca cea mai buna intrebare filosofica si decis sa ceara ajutor, omul nostru merse la cea mai importanta universitate, unde se prezenta in fata celui mai inalt in functie dintre anagajati.

Decanului i-a placut provocarea si i-a promis ca va face cu toti filosofii chiar in acea seara o sedinta de consiliu si ii va da raspunsul a doua zi.

Când bărbatul se întoarse, decanul ii spuse ca a stat de vorba cu cele mai stralucite minti in domeniu si a venit cu cea mai buna intrebare. Si i-o spuse omului.

A doua zi avu loc intalnirea cu ingerul. Acesta il intreaba:  Ei, ai gasit intrebarea la care sa-ti raspund?

 - Da, răspunse omul cu o mare încredere în vocea lui. Care sunt elementele următoarei perechi ordonate: primul element al perechii este cea mai bună întrebare posibilă pe care aș putea să o pun, iar al doilea element al perechii este răspunsul la această întrebare?

 Îngerul a zâmbit și a spus:

- Știi, nu mi-ai fi putut pune o întrebare mai bună. De fapt primul element  al perechii este întrebarea pe care tocmai ai cerut-o (decanului, nn), iar al doilea element este răspunsul pe care ți-l dau acum.

* * * * * * * *
Un filosof adoarme si viseaza. În vis, unul câte unul, cei mai mari filosofi ai tuturor timpurilor stau în fața lui și își expun sistematic teoriile: Socrate, Platon, Aristotel, Kant, Hume, Descartes etc. Dar în fiecare caz, filosoful nostru se vede pe sine cum, cu o simpla miscare de deget le darama conceptiile. Dupa ce ii combate pe fiecare in parte in acelasi mod, realizeaza si el ca de fapt aducea pentru toti aceeasi obiectie, dar ea era atat de inteligenta incat nici unul nu a fost in stare sa se apere. Deci, isi spuse omul nostru, asa apare o miscare filosofica si asa se incheie. Si isi propuse sa faca pe aceasta tema intai un colocviou, apoi sa tina o conferinta. Cu greu se trezi din somn si scrise obiectia respectiva pe un petic de hartie, apoi adormi cu un zambet satisfacut pe chip. In dimineața următoare, citi cuvintele:

SI CARE-I FAZA?  



(Aceste două glume ii sunt atribuite lui Reed Richter.)


Traducere cu Google translate. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails