partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

sâmbătă, 24 noiembrie 2018




am sa scriu ce am patit saptamana trecuta si, sper sa imi fac niste proiecte de calatorii imaginare si pentru saptamana viitoare.  saptamana trecuta am fost in africa. bineinteles, numai si numai in mintea mea.
se facea ca eram undeva in africa. si, bineintels predam ceva. eu, fiind profa, predau intr-una, in viata reala, in vis, pe holurile scolii, prin camere reale din casa mea si prin cele imaginare de pe site-ul scolii. deci, cum predam eu acolo in africa, am vazut o multime mare de elevi, multimea statea in fata mea, bine, logic, eu fiind in africa, ei erau negri, de la soare, bronz, caldurile ecuatoriale etc. si , bineinteles, actiunea petrecandu-se in africa, unde stim si noi ca este multa penurie, elevii stateau si ei in fata mea cum apucau, unii stateau fara carte si caiet, unii nu aveau pixuri, unii nu aveau nici macar geci imblanite pe ei, dar va spun ca toti stateau jos. stiti si voi cum, stateau turceste. mereu, in filme, elevii din africa stau turceste. poti sa mai zici ceva? accepti situatia si gata.
asa am facut si eu, am incercat sa ii avertizez ca nu e bine, ca sunt cactusi pe jos, ca sunt miriapozi, ca sunt muste tete, ca umbla fete morgane prin tot felulul de tunele si cotloane, degeaba, pana si baietii au stat turceste. n-am avut incotro si a trebuit sa ma opresc din predat si sa ma apuc de ascultat. asa am reusit cu chiu si vai sa salvez cativa dintre ei din ghearele unui tigru feroce, care, stiti si voi, pentru un african este un loc comun, dar pentru mine, un european sudist este ceva inedit, cuvant care este echivalentul semantic al cuvantului nebisnuit.

joi, 22 noiembrie 2018

in cautarea paradisului pierdut




In cautarea paradisului pierdut nu este totuna cu a scrie un mesaj oarecare
in cautarea paradisului pierdut nu este totuna cu a te ridica in picioare
in cautarea paradisului nu este totuna cu a da la cautare ceva, nu stiu ce, un cuvant oarecare
deoarece
paradisul este bucurie
este inteligenta
si copilarie.





aceasta este o meditatie pe marginea unui eveniment cultural.
incepand de azi, la Casa Tineretului unde joaca actorii teatrului Mihai Eminescu pana cand Teatrul este renovat, se va juca, in fiecare joi, ceva. evenimentul se numeste: serile culturale ale tinerilor de joia. *am folosit o amfibolie.
mi s-a parut interesanta initiativa, habar n-am cui o fi fost, dar mi s-a parut fain.
deasemenea, m-a intristat stirea, si sa nu credeti ca din gelozie, desi poate oleaca de mandrie o fi fost si in mintea mea, ca piesa desteptarea primaverii a fost jucata de ATLaurian pentru a sasea oara si ca probabil se va mai juca, in timp ce Desteptarea primaverii a lui Marius, Ecaterina, Radu si a mea s-a jucat doar o data. si de asemenea ca Regele a avut doar 4 reprezentatii, iar Caligula doar una. Si cel mai trist este ca Woyzeck nu a fost filmata ca lumea niciodata si ca nici nu prea a fost apreciata, ca amarata aia de 3 Jobene a fost vizionata numai de copiii de la scoala din Cristinesti si ca o Intamplare a fost motiv de mandrie pentru un director care nici nu a stiut ca exista cineva care a scris-o, nici ca exista vreun actor in ea si nici ca la piesa aia a fost prezenta o clasa unde cea mai buna eleva a sa, care a mers ulterior la olimpiada ar fi putut si ea juca daca ar fi fost mai putin stresata.

ce m-ar interesa este daca aceste seri de joi sunt pentru toata lumea sau doar pentru clubul de teatru Drama. iar daca sunt pentru toata lumea, cum se poate si cu cat inchiria sala. pentru ca daca ar fi pentru toata lumea, mi-ar placea sa incerc sa mai lucrez ceva.

marți, 20 noiembrie 2018

Aristotel.


Nu am mai vizitat Google Translate de mult. In cinstea zilei de 20, am scris un text, o incercare de a traduce o parte a unui articol despre Aristotel, bineinteles din ultrapopularul si arhicunoscutul Antony Kenny, Scurta istorie ilustrata a filosofiei occidentale, paginile 61-62.
La sfarsitul articolului sunt cateva versuri ale lui W. B. Yeats pe care am incercat sa le interpretez "dupa ureche".
                                         Elevul lui Platon, învățătorul lui Alexandru
Rene Magritte - Chemin du ciel

          "Aristotel nu a fost atenian; el s-a născut, la cincisprezece ani după moartea lui Socrate, la Stagira, în regatul Macedoniei, în nordul Greciei. Fiul unui medic de curte, a plecat la Atena în 367 i.H., atunci cand avea șaptesprezece ani și s-a alăturat Academiei platonice, unde a rămas douăzeci de ani. Multe dintre dialogurile ulterioare ale lui Platon datate din această perioadă sau doar unele dintre  argumente reflecta participarea lui Aristotel la discutii.  Printr - un anacronism măgulitor, Platon introduce un personaj numit "Aristotel" în Parmenide, care este dialogul cel mai critic al teoriei ideilor. Probabil unele dintre lucrările lui Aristotel cum ar fi Topica si Respingerile sofistice aparțin acestei perioade.
          În timp ce Aristotel studia in Academia lui Platon, Macedonia a cunoscut o evolutie surprinzatoare, de la un stat instabil pana la cea mai mare putere din Grecia. Regele Filip al II-lea, care a  venit la tron în 359 i. H. a purtat război împotriva unei serii de puteri ostile, printre care si Atena. Atenienii, în ciuda discursurilor marțiale, patriotice ale oratorului Demosthenes (din "Philipicele"), și-au apărat interesele doar cu jumătate de inimă și după o succesiune de concesii umilitoare, i-au permis lui Filip să devină, până în anul 338 i.H., stăpânul intregii lumi grecesti.

        A fost o perioada dificila pentru un“ rezident“ macedonean la Atena și, atunci cand, in  347 i.H. Platon a murit, iar nepotul său Speusip a devenit șeful Academiei, Aristotel s-a mutat la Assos pe coasta de nord - vest a actualei Turcii. Orașul era pe atunci sub conducerea lui Hermias, un fost elev al Academiei, care invitase la el mai multi filosofi platonicieni, pentru a forma o nouă școală filosofică.
Aristotel a devenit prietenul lui Hermias și s-a căsătorit cu fiica adoptiva a acestuia, Pythias, cu care a avut doi copii. În această perioadă, el a efectuat cercetări științifice ample, în special în domeniul biologiei marine. A scris ideile sale intr-o carte intitulată „Istoria animalelor“ si ale carei informatii au fost reconsiderate de moderni pe motivul ca ar contine erori. Cartea continea analize detaliate și în principal observații corecte ale anatomiei, alimentației și sistemelor reproductive ale mamiferelor, păsărilor, reptilelor, peștilor și crustaceelor; observații care nu aveau precedent și care nu au fost înlocuite până în secolul al XVII-lea.
Aristotel a rămas la Assos până la moartea lui Hermias, executat în 341 i.H. de către regele Persiei, pe motiv de tradare. Aristotel il cinsteste memoria într-o Oda către virtute, singura lui poezie care s-a pastrat.
        După moartea lui Hermias, a fost invitat în capitala macedoneană de către Filip al II-lea pentru a-i fi  tutore fiului său, viitorul Alexandru cel Mare, care a devenit, in anul 336 i.H. -  rege.
Noi avem putine informații serioase despre relația lui Aristotel cu distinsul sau elev, care în decurs de zece ani a devenit stapanul  unui imperiu  întins de la Dunăre la Indus,  incluzand Libia și Egiptul. Sursele antice ne spun că în timpul campaniilor timpurii,  Alexandru a angajat o echipă de savanti pentru a face studii biologice pe intreg teritoriul Asiei Mici si in anumite zone ale Greciei, dar stim din scrierile lui  Aristotel că, la un moment dat relatia dintre cei doi s-a racit, pe masura ce monarhul cuceritor a devenit de-a dreptul  megaloman, dar mai ales dupa ce acesta s-a proclamat zeu.
         În timp ce Alexandru continua cucerirea Asiei, Aristotel s-a întors la Atena, unde și-a infiintat propria sa școală filosofica, Lyceum, undeva la granita orasului. Aici el a construit o bibliotecă substanțială și a adunat în jurul său un grup de elevi brilianti cu care a facut numeroase cercetari.  Lyceum-ul nu era un club privat, cum fusese  Academia; multe prelegeri puteau fi audiate de publicul larg in mod gratuit.
         Aristotel a recunoscut întotdeauna faptul ca ii datoreaza foarte mult lui Platon, pe care, la moartea acestuia, l-a descris drept "cel mai bun și mai fericit dintre muritori si care nu isi are locul intr-o lume atat de rea si despre care nu putem decat sa spunem cuvinte de lauda".  Principalele sale scrieri filosofice arată influența maestrului sau pe aproape fiecare pagină. Dar el nu a fost un discipol necritic, iar în antichitate unii l-au asemanat unui manz naravas, care e in stare sa isi doboare chiar mama.
      Odata cu Renașterea, noi ne-am obisnuit să privim Academia și Lyceum-ul ca doi poli opuși ai filosofiei. Platon, conform acestei tradiții, ar fi fost un idealist, un utopic, cu capul in nori, in timp ce  Aristotel ar fi fost un realist, un pragmatic, un om de lume. Astfel, în pictura lui Rafael- Școala din Atena, Platon, purtând culorile volatilelor elementele de aer și de foc, isi indreapta degetul spre cer; Aristotel, îmbrăcat în culori telurice, verde-albastriu, arata catre pământ.  "Oamenii sunt, fiecare dintre ei, inca de cand se nasc, ori aristotelicieni, ori platonicieni", a spus S. T. Coleridge. " si este aproape imposibil să concepem o a treia categorie. "

       În epoca noastră, W. B. Yeats a arătat contrastul dintre cei doi ganditori in versurile urmatoare:

Platon a gandit lumea asa cum spuma uda un tarm
Asa cum un val se joaca si din fantasma aceasta rasar lucrurile
Dar in Aristotel canta o flacara
La care se uita cu bucurie regele regilor. 

      De fapt, după cum vom vedea ulterior, Aristotel a preluat o mare parte din conceptia sa filosofică de la Platon, iar învățătura lui este cel mai adesea o modificare si nu o opozitie fata de Platon.
Dar istoricii moderni ai ideilor au fost mai putin rafinati in a sesiza nuantele decat multi dintre comentatorii antichitatii tarzii, care, spre deosebire de moderni, au vrut mai curand sa creeze o armonie sau o concordanta decat o opozitie intre doi dintre cei mai buni filosofi ai lumii antice. "

traducere si interpretare cu google translate.



duminică, 18 noiembrie 2018

marifoca la vanatoare

in mod normal, aceasta postare ar fi trebuit sa se numeasca marifoca la pescuit, dar intrucat suntem intr-o zi oarecare, nu intr-o zi de vara polara, am sa ii spun, marifoca la vanatoare.
o mai tineti minte pe marifoca? eu da.
marifoca este prietena mea.
ea locuieste intr-o rezervatie, nu intr-un iglu sau pe un dig sau pe o insula pustie sau intr-un acvariu de sufragerie.
bine, e o rezervatie care isi permite diverse zone de confort, cum ar fi, este apa rece, este podeaua neteda, este un ochi de geam albastru undeva, dar in gereral, marifoca nu are in fata sau in spate sau in laterale aceleasi conditii pe care le au de exemplu, focile normale.
intr-o zi, da, stim,  toate evenimentele incep pentru toti, intr-o zi.
intr-o zi, marifoca zari pe geam o bucata de luna.
apoi intr-o alta zi marifoca zari pe geam o luna cam jumi juma.
apoi in alta zi, vazu cu ochii ei ditamai luna.
bine, au fost si zile cand pe geam se vedea doar cate o amarata de stea. atunci marifoca se gandea.
la ce?
o sa ziceti: la cate in luna si-n stele.
s-o credeti voi!
marifoca se gandea asa: cum a reusit amarata aia de stea sa inghita ditamai luna? cum a facut, cum de rezista in burta cu ea? si de ce o lasa periodic sa iasa pentru ca apoi, dupa o vreme sa o inchida din nou ca intr-o geaca groasa.

I-o fi lunei frig?
I-o fi lunei foame?
I-o fi somn si cand e in burta stelei i se pare ca doarme?

nu stiu ce sa va zic. astea sunt probleme insurmontabile pentru un amarat de profesor ca mine, dar ce stiu eu este ca marifoca se pricepe grozav la:
1. umflat baloane.
2. ascutit creioane.
3. desenat rotocoale.
4. insiruit diverse figuri rectangulare.
5. gatit pilaf de orez.


marți, 13 noiembrie 2018

noutati cu greutati

o pictura de Rene Magritte, 
probabil in cautarea cubului.


Dragi elevi, parintii, etc...
dupa cum stiti deja, subiectul al treilea la bacalaureatul de Logica si argumentare a suferit o mica modificare. La punctul C avem niste surprize, trebuie sa lucram pe patru reprize. Din aceasta cauza a noutatii si a lipsei de subiecte indestulatoare pe site-urile oficiale, am venit in ajutorul vostru si al celor care doresc sa aprofundeze aceste continuturi scolare realizand niste exercitii.
Pentru inceput voi scrie cerintele necesare rezolvarii cu succes a variantelor oficiale.
Se dau silogismele de mai jos. Nu le scriu imediat, va trebui sa termin intai de alfabetizat cerintele.
Pentru fiecare dintre ele aflati:
           a. premisa majora
           b. premisa minora
           c. concluzia
          d. termenul major (P)
          e. termenul minor (S)
          f. termenul mediu (M)
    g. termenii extremi ( S si P din concluzie)
    h. daca M este distribuit in premisa majora
    i. daca M este distribuit in premisa minora
    j. daca P este distribuit in majora
    k. daca S este distribuit in minora
    l. daca M este distribuit in ambele premise
    m. daca S este distribuit in concluzie si este la fel in premisa din care provine
    n. daca P este distribuit in concluzie si este la fel in premisa din care provine
    o. ce calitate are majora ( afirmativa/negativa)?
    p. ce calitate are minora?
    q. ce calitate are concluzia?
    r. daca toate propozitiile silogismului sunt afirmative
    s. daca toate propozitiile silogismului sunt universale.
SILOGISME
  1. Daca toate testoasele Ninja sunt bine dotate cu scuturi de aparare si Rafael este un personaj testoasa-Ninja, atunci Rafael este bine dotat cu scut de aparare.
  2. Intrucat niciun copac incarcat cu zapada nu rezista plin la vant puternic, iar unele elemente de flora sunt copaci incarcati cu zapada, inseamna ca unele elemente de flora nu rezista pline la vant puternic.
  3. Albinele sunt insecte harnice, deoarece toate albinele fabrica miere 24 din 24, iar insectele harnice fabrica miere 24 din 24.
  4. Nu toti infractorii sunt necasatoriti, dar se poate afirma cu certitudine ca nici o persoana necasatorita nu este o persoana casatorita si unele persoane casatorite sunt infractori.
  5. Aurul este un metal moale, deoarece poate fi lucrat in filigram, iar unele metale care pot fi lucrate in filigram sunt metale moi.
  6. Moralitatea antreprenorilor este indoielnica intrucat toti antreprenorii sunt preocupati de profit, iar cei care sunt preocupati de profit sunt cu o moralitate indoielnica.
  7. Cine are cal nu are nevoie de picioare, deoarece cine are cal are caruta, iar cine are caruta nu are nevoie de picioare.
  8. Unii dintre sociologii americani au studiat fenomenele anomice cum ar fi psihozele colective si manipularea maselor, iar unii dintre sociologii americani sunt sociologi ai secolului al 20- lea, deci unii dintre sociologii care au studiat fenomenele anomice cum ar fi psihozele colective si manipularea maselor sunt sociologi ai secolului al 20-lea.
  9. Vulturii nu manaca muste, pentru ca vulturii sunt animale feroce si carnivore, iar animalele feroce si carnivore nu mananca muste.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails