partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

luni, 9 septembrie 2024

Banc cu profesorul de Filosofie

   Vine Bula la școală, mahmur după beția de bucurie. A reînceput școala și e a 12 a, în curând va scăpa! Se duce țintă spre ultima banca, unde este locul pentru somn în caz de catastrofă  

(cutremur, incendiu, un atac de panică, o criza de epilepsie, o criză de coardă, etc). Locul ocupat. 

Bula:- Ce foaia mea! Cine stă pe locul meu la ora asta!? Da- te că vreau să dorm! 

Un elev:- Boule, nu mai urla! E proful. A zis că a avut insomnie. Vezi că dacă faci gălăgie, ne dă test!

Bula:- Ce test? S-a terminat anu' sau abia a început?

O elevă:- Dacă vrei, poți dormi pe culoar. E curat. Am văzut- o eu pe doamna de serviciu când mătura sala! 

Bula:- Nu, merci, Dorm în papuci. Când se termina ora, mă treziți și pe mine să merg la Ovisim. Fără cafea și țigări sunt rupt, băga-mi-aș foaia! Cu ochii spre proful ghemuit pe ultimele 3 scaune:- Ce ratat! 


Anna Karenina, partea a doua, Capitolul 33

 Taine și secrete

     Împrietenindu- se cu Varenka, Kitty ajunge și în atenția prințesei Stahl, care o evanghelizează și, mai ales, fascinată de pupila ei, Kitty începe să o imite atât în comportament, cât și în acțiuni. Citește și ea Evanghelia, ajută bolnavii și începe să îi ascundă mamei această nouă descoperire, dragostea pentru Hristos și biserica universală, care nu e  nici pe muntele ăsta, nici pe celălalt.
De mai multe ori merge în vizită la familia unui pictor bolnav de tuberculoză și se împrietenește cu întreaga familie, până într- o zi, când relațiile dintre ea și soția pictorului se răcesc. Madame Șcerbațki nu înțelege de ce, dar Kitty își amintește că la ultima întâlnire, pictorul i- a dăruit un portret și că, fără niciun sentiment particular, Kitty i- a așezat o pătură pe picioare sau spate. Pictorul i- a mulțumit de multe ori, chiar exagerat, după părerea ei. În gând, fără să o vadă nimeni, așa cum madame Stahl îi zâmbește preotului catolic ascunsă după abat-jour, Kitty zice un fel de :

 - Așa de bătrân, așa de bolnav și așa de ....nebun?!
Tolstoi se oprește aici. Vom vedea în capitolul următor, probabil, de ce soția pictorului, Anna Pavlova, începe să evite compasiunea lui Kitty. Nu știu dacă și a Varenkăi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails