partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

duminică, 8 septembrie 2024

Anna Karenina, partea a doua, Capitolul 31

Important și lipsit de importanță

    Încet, încet, prințesa Stahl și madame Șcerbațki se apropie și, deasemenea, Kitty și Varenka.
Într- o zi, Kitty și Varenka dau un recital la pian (Kitty) și voce ( Varenka).
Partiturile le aduce Varenka și, acompaniată de Kitty, o bună pianistă, cântă mai multe melodii, cu un public restrâns în interior, dar destul de numeros sub ferestre. Această mică activitate concertată o face pe Kitty să fie nu doar entuziasmată, dar și foarte încântată de frumusețea interioară a Varenkai, de simplitatea și indiferența ei față de orice strălucire.
Madame Șcerbațki află că madame Stahl născuse cu mult timp un urmă un copilaș care murise și, de frica unei suferințe prea mari, rudele schimbaseră băiețelul cu o fetiță pe care madame o crescuse ca pe fiica ei, dându- i o educație aleasă. La un moment dat aflate adevărul și de atunci, Varenka devenise companioană ei.
Madame Stahl este o femeie care face parte din diplomația internațională, este cosmopolită și are legături cu lumea religioasă, nu este neapărat ecumenistă, dar știe autorități și catolice, și ortodoxe și protestante, iar Varenka, pupila ei, bună cunoscătoare și de franceză și de engleză, transcende, prin acțiunile ei voluntare tot acest univers decupat în ierarhii sociale.  Kitty este fermecată de ea, iar când tânăra se tulbură în fața unei partituri anume, Kitty reușește să îi smulgă un secret personal. Află că fata fusese în trecut îndrăgostită de un bărbat care, neprimind aprobarea căsătoriei cu ea, se căsătorise cu alta. Vorbesc amândouă despre iubiți  care se orientează spre un alt parter de viață, iar Kitty, încă supărată pe Vronski, află, din înțelepciunea Varenkai, că există lucruri mai importante pe lume decât stăruirea în obsesie și rătăcirea în melancolie.
Plină de mister și secrete, această fată interesantă își ia partiturile și pleacă spre un alt pacient, după ce îi spune lui Kitty că iubirea pasională, atunci când devine ranchiunoasă,  e ceva ce trebuie depășit. 


Anna Karenina, partea a doua, Capitolul 31

 


Simpatii și antipatii bazate pe nume și renume

Mama lui Kitty își dorește să se inprietenească cu madame Stahl, care e însoțită de fără vârstă domnișoara Varenka, cu care dorește să se inprietenească Kitty, datorită caracterului ei profund umaniitar.
Însă Madame Stahl o evită pe Madame Șcerbațki. La insistențele lui Kitty, mama fetei îi face cunoștință cu Varenka, mereu îndreptandu- se spre bolnavi, mereu asaltată de ei. La un moment dat, Nikolai, fratele lui Levin se ia la harță cu medicul neamț al  sanatoriului și chiar se pregătește să îi dea vreo două bastoane pe spinare. La vederea incidentului și la auzul țipătului lui Nikolai, se face remarca:- Rusii ăștia!
Din balamuc îi scoate pe Nikolai și pe Maria Nicolaevna, Varenka, gest observat de toată lumea și apreciat în mod deosebit de Kitty. Cele două fete fac cunoștință, Nikki nu e numai foc și pară, ca Nikolai, ci doar foc, iar Varenka, numai pară!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails