partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

joi, 8 august 2024

Tolstoi, Anna Karenina, Capitolele 30, 31 și 32.

                   


Capitolul 30

   Trenul face o oprire mai lungă în stația  Bolgovo și Anna coboară să respire aer  rece. E viscol, iar înflăcărarea îndrăgostirii o face să fie fericită. Dă nas în nas cu Vronski. El îi spune că este acolo unde e ea, ea îi spune să renunțe.
Când urcă fiecare în compartiment,  amândoi sunt varză. Sunt îndrăgostiți lulea, deja insomniaci și abia se stăpânesc să nu fie vizibili.

 

Capitolul 31

      Alexei Alexandrovici o așteaptă la gară.
Vronski se ține după ea tot drumul de la tren la trăsură. E nevoită să îl prezinte, iar Alexei Alexandrovici să accepte autoinvitația la masă. Într-o luni, zi când familia primește vizite. 


                       Capitolul 32

        Ajunge acasă și o întâmpină bucuros Serioja, fiul ei.
Numai Vronski e frumos, Alexei Alexandrovici și Serioja deja sunt degradați estetic.
E emoționată și își petrece ziua (la insistențele soțului) într-o întâlnire plictisitoare cu o pravoslavnică filantropică și scriind scrisori.



Mai povestesc când pot.  💟

Chef la Cele 3 zeițe

 



      Dorel se uită meditativ după un albatros și zice: Parcă n-am chef de nimic, deși ar trebui să mănânc ceva. Toată ziua ne-am luptat cu furtuna până pe insula asta.
Mr Brasil se uită la el pe sub sprâncene: - Nu te-ai exprimat corect, se zice: Parcă n-am poftă de nimic.
Dorel: - Tot aia!
Mr Brasil:  -Nu e tot aia. Poți să zici: Parcă n-am poftă de chef, dar nu poți să zici Parcă n-am chef de poftă.
Dorel: - Da, nu sună bine. Cel puțin în limba noastră, poate în alte limbi...
Mr Brasil: - În toate limbile. Pofta și cheful sunt chestii universal diferite.
eu: -Poate au aici la Cele 3 zeițe ceva bun. Mă refer poate au ceva care să satisfacă și pofta și cheful.
-Hai să vedem, ziseră ei.
Intrarăm în restaurant. Lume multă, lumină difuză, atmosferă confuză.
Imediat veni o chelneriță.
Mr Brasil îi făcu semn să ne lase puțin să consultăm Meniul.
Dorel se așeză față -n față cu acvariul. Cea mai bună poziție, mă gândii eu, care vedeam doar cu coada ochiului cum trecea în fugă câte o scânteie portocalie sau aurie. Mr Brasil se așeză  cu fața spre ringul de dans. Câțiva muzicieni cântau la chitară în surdină: Aqua dulce, Aqua sala.  Eu nu vedeam bine orchestra, în schimb îi aveam în față pe cei doi moșnegi care dansau blues îmbrățișați.
Dorel zise: -Hai să luăm ciuperci coapte.
eu: - Aș prefera o pizza.
Mr Brasil:- Bine. Pizza cu ciuperci.
Am mâncat încet și în liniște. Ciupercile mele aveau un gust inefabil, ca de vinete coapte. La sfârșitul mesei am băut cafea. Dorel și-a luat ceva cu multă frișcă și care arăta bestial, eu m-am mulțumit cu cafea la espresor. Era aromată și concentrată.
Până dimineața am vorbit despre tot felul de chestii, de la aparate casnice la cele mai bune ghete pentru drumeții. Ne simțeam bine, ringul era aproape gol, cuplurile se schimbau la 3,4 melodii. Nu  erau aceleași, nu dansau la fel. Nici peștii care treceau prin colțul ochiului meu stâng nu erau aceeași.
  Am plecat aproape de răsărit. M-am băgat în pat în cabina mea și am început să visez instant. Se făcea că eram printr-o pădure de hârtie arămie și aurie.  Frunzele foșneau și cântau păsări. În mijlocul visului am simțit o mușcătură pe gură. Am deschis ochii. Pe tavanul cabinei, un mesaj fluorescent:
- Te- am sărutat de noapte bună!
Am adormit cu un gust nou, străin și totuși familiar ca al savarinei sau amandinei din care mâncăm ca o bestie la sfârșit de liceu din exces de chef și lipsă de poftă.

Cercul Regal-, prima parte


 

Cercul Regal-  prima scenă
Povestesc o scenă de bătaie.
Într-o seară sau noapte, după ce magazinul Cercul Regal, magazin cu haine de lux bărbătești, se pregătește de închidere, iar un angajat sau patronul iese puțin să verifice care- i treaba pe trotuar, apare un tip. Angajatul sau patronul e o copie a lui Matt Damon( părerea mea), iar celălalt e o copie a lui Criss Cristofferson (tot părerea mea). Ambii sunt variantele de tinerețe, între 25- 30 de ani.
Al doilea tip, aflăm dintr-o notiță, este un fost candidat respins de către acest Cerc Regal.
După un scurt schimb de politețuri ăsta care e angajat sau patron, adică Matt Damon Second sau Second Matt Damon( nu mă prea pricep, nu prea am studiat :()) vrea să ia un taxi. Ăsta care e un fel de Criss Cristofferson urca și el și încep să se bată.
De fapt urca încleștați în taxi.
Acolo, pe bancheta din spate începe circul. Pumni, șuturi în tavanul taxiului, în banchetă. Șoferul e imperturbabil, conduce cu atenție fiindcă sunt pe străzi înguste ca la Veneția, ca în Paris, deși cred că acțiunea se petrece în Anglia. La un moment dat spectatorul e avertizat că viteza maximă când intri pe autostradă nu  poate fi chiar 140 km.
Deci, deocamdată își dau pumni și câte un genunchi, mai mult în mașină decât în ei înșiși.
După ceva timp,  pe la curbe mai ales, începe distrugerea vehiculului, geamul spart, întâi lateral, pe urmă parbrizul, de fapt șoferul conduce fără parbriz până la sfârșitul lui( al șoferului), pe urmă cade portiera, sunt distruse canapelele, bine, barul cu clondirele pline și paharele de cristal rămâne intact, perfect aburit, perfect încuiat. La un moment dat, tot pe la o curbă, cred că e Venetia totuși, Second Matt Damon este aruncat din mașină și face mai multe răsuciri în fund pe portiera smulsă până se enervează și o aruncă cât colo, se reîntoarce în taxi și dăi iar cu șuturi și pumni. Criss Cristofferson Two  este de fapt Android! Cum mi-am dat seama? Pai în timpul celui de-a doua etape a bumbăcelii, când încep să distrugă vehiculul, Criss asta al doilea face o schemă cum am văzut la campionatul din 2020, când patinatoarea se lasă mult pe spate și atinge cu palmele gheața, în timp ce brațele sunt paralele cu solul, ca un fel de pod care are și vaporașul sub el.
Deci, tipul ăsta Criss este târât pe nu știu câte străzi cu mana dreaptă, cred, hârșâind asfaltul. Mâna ia foc și sub ea, surpriză, nu o structură umană, din nervi și oase, ci oțel și sârmă. De aici filmul, care părea un revenge între doi nătărăi devine un revenge între două civilizații. Androidului îi ies cuțite prin pantofi, în orice caz, șoferul de taxi este căsăpit brusc dintr-o lovitură de botină sau ceva de genul.  Mașina e praf, nu mai are nici portieră, nici parbriz, nici roțile nu prea se mai țin, banchetele sunt distruse, nu prea mai poți face mai nimic cu ea. La un moment dat sunt și niște cascadorii în aer, se sare de pe-o mașină pe alta, dar Matt se reîntoarce în taxi și îl dă jos pe Criss. Dar Criss  cheamă ajutoare și mai vin trei mașini platinate care încep să urmărească taxiul.
Atunci Matt Second cere aprobare de la un fel de Jean Luc Pickard After și ăsta după 3 refuzuri, îi dă aprobarea.
Matt lansează din torpedou un fel de umbrelă, care se ridică deasupra plafonului mașinii și se desface în trei rachete perfect egale, perfect cambrate și după ce ajung la o înălțime optimă cad simultan pe capotele celor 3 mașini platinate și le aruncă în aer.
Până aici am văzut, când After Luc  Picard  îi zicea lui Matt Damon Second să fugă fiindcă e pe drum poliția.  Mi se pare interesant, mă uit la el și mai scriu. Filmul e făcut în 2017 și nu e in categoria Home, Romance, dar nici Sex, Nudity, Languages. Cred că e în Sf, Adventures.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails