Se mai folosesc telegramele astăzi?
Serviciul de transmitere a telegramelor clasice, așa cum le cunoșteam, a fost în mare parte întrerupt la nivel mondial. De exemplu, Western Union a oprit serviciul său telegrafic în 2006, iar India, una dintre ultimele țări care încă le folosea pe scară largă, a renunțat la acest serviciu în 2013.
Cu toate acestea, conceptul de "telegramă" a evoluat. Astăzi, termenul este asociat în principal cu aplicația de mesagerie instantanee Telegram, care este extrem de populară la nivel global, având peste un miliard de utilizatori activi. Această aplicație, deși poartă același nume, nu are legătură directă cu vechiul sistem telegrafic, ci oferă mesagerie rapidă, securizată și sincronizată pe mai multe dispozitive.
În concluzie, telegramele în forma lor originală, transmise prin cabluri și cod Morse, nu se mai folosesc astăzi în scopuri comerciale sau publice. Ele au fost înlocuite de metode de comunicare mult mai rapide și eficiente, cum ar fi e-mailul, SMS-urile și aplicațiile de mesagerie instantanee."
(Gemini.com). Thanks!
Comentez
Deși am prins telegrafia că serviciu funcțional, în anii 70 și 80 că serviciu funcțional în România, nu am trimis niciodată o telegramă. Nu înțelegeam de ce in loc de punct, la sfârșitul propozițiilor se scria Stop. Nu exista in alfabetul Morse punct? Cred că există.
Exemple de telegrame considerate relevante istoric am găsit într-un articol din Romania Literară:
https://romanialibera.ro/zig-zag/vechea-glorie-a-telegramelor-ce-decizii-istorice-majore-au-influentat-mesajele-morse-390382/