partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

marți, 20 noiembrie 2018

Aristotel.


Nu am mai vizitat Google Translate de mult. In cinstea zilei de 20, am scris un text, o incercare de a traduce o parte a unui articol despre Aristotel, bineinteles din ultrapopularul si arhicunoscutul Antony Kenny, Scurta istorie ilustrata a filosofiei occidentale, paginile 61-62.
La sfarsitul articolului sunt cateva versuri ale lui W. B. Yeats pe care am incercat sa le interpretez "dupa ureche".
                                         Elevul lui Platon, învățătorul lui Alexandru
Rene Magritte - Chemin du ciel

          "Aristotel nu a fost atenian; el s-a născut, la cincisprezece ani după moartea lui Socrate, la Stagira, în regatul Macedoniei, în nordul Greciei. Fiul unui medic de curte, a plecat la Atena în 367 i.H., atunci cand avea șaptesprezece ani și s-a alăturat Academiei platonice, unde a rămas douăzeci de ani. Multe dintre dialogurile ulterioare ale lui Platon datate din această perioadă sau doar unele dintre  argumente reflecta participarea lui Aristotel la discutii.  Printr - un anacronism măgulitor, Platon introduce un personaj numit "Aristotel" în Parmenide, care este dialogul cel mai critic al teoriei ideilor. Probabil unele dintre lucrările lui Aristotel cum ar fi Topica si Respingerile sofistice aparțin acestei perioade.
          În timp ce Aristotel studia in Academia lui Platon, Macedonia a cunoscut o evolutie surprinzatoare, de la un stat instabil pana la cea mai mare putere din Grecia. Regele Filip al II-lea, care a  venit la tron în 359 i. H. a purtat război împotriva unei serii de puteri ostile, printre care si Atena. Atenienii, în ciuda discursurilor marțiale, patriotice ale oratorului Demosthenes (din "Philipicele"), și-au apărat interesele doar cu jumătate de inimă și după o succesiune de concesii umilitoare, i-au permis lui Filip să devină, până în anul 338 i.H., stăpânul intregii lumi grecesti.

        A fost o perioada dificila pentru un“ rezident“ macedonean la Atena și, atunci cand, in  347 i.H. Platon a murit, iar nepotul său Speusip a devenit șeful Academiei, Aristotel s-a mutat la Assos pe coasta de nord - vest a actualei Turcii. Orașul era pe atunci sub conducerea lui Hermias, un fost elev al Academiei, care invitase la el mai multi filosofi platonicieni, pentru a forma o nouă școală filosofică.
Aristotel a devenit prietenul lui Hermias și s-a căsătorit cu fiica adoptiva a acestuia, Pythias, cu care a avut doi copii. În această perioadă, el a efectuat cercetări științifice ample, în special în domeniul biologiei marine. A scris ideile sale intr-o carte intitulată „Istoria animalelor“ si ale carei informatii au fost reconsiderate de moderni pe motivul ca ar contine erori. Cartea continea analize detaliate și în principal observații corecte ale anatomiei, alimentației și sistemelor reproductive ale mamiferelor, păsărilor, reptilelor, peștilor și crustaceelor; observații care nu aveau precedent și care nu au fost înlocuite până în secolul al XVII-lea.
Aristotel a rămas la Assos până la moartea lui Hermias, executat în 341 i.H. de către regele Persiei, pe motiv de tradare. Aristotel il cinsteste memoria într-o Oda către virtute, singura lui poezie care s-a pastrat.
        După moartea lui Hermias, a fost invitat în capitala macedoneană de către Filip al II-lea pentru a-i fi  tutore fiului său, viitorul Alexandru cel Mare, care a devenit, in anul 336 i.H. -  rege.
Noi avem putine informații serioase despre relația lui Aristotel cu distinsul sau elev, care în decurs de zece ani a devenit stapanul  unui imperiu  întins de la Dunăre la Indus,  incluzand Libia și Egiptul. Sursele antice ne spun că în timpul campaniilor timpurii,  Alexandru a angajat o echipă de savanti pentru a face studii biologice pe intreg teritoriul Asiei Mici si in anumite zone ale Greciei, dar stim din scrierile lui  Aristotel că, la un moment dat relatia dintre cei doi s-a racit, pe masura ce monarhul cuceritor a devenit de-a dreptul  megaloman, dar mai ales dupa ce acesta s-a proclamat zeu.
         În timp ce Alexandru continua cucerirea Asiei, Aristotel s-a întors la Atena, unde și-a infiintat propria sa școală filosofica, Lyceum, undeva la granita orasului. Aici el a construit o bibliotecă substanțială și a adunat în jurul său un grup de elevi brilianti cu care a facut numeroase cercetari.  Lyceum-ul nu era un club privat, cum fusese  Academia; multe prelegeri puteau fi audiate de publicul larg in mod gratuit.
         Aristotel a recunoscut întotdeauna faptul ca ii datoreaza foarte mult lui Platon, pe care, la moartea acestuia, l-a descris drept "cel mai bun și mai fericit dintre muritori si care nu isi are locul intr-o lume atat de rea si despre care nu putem decat sa spunem cuvinte de lauda".  Principalele sale scrieri filosofice arată influența maestrului sau pe aproape fiecare pagină. Dar el nu a fost un discipol necritic, iar în antichitate unii l-au asemanat unui manz naravas, care e in stare sa isi doboare chiar mama.
      Odata cu Renașterea, noi ne-am obisnuit să privim Academia și Lyceum-ul ca doi poli opuși ai filosofiei. Platon, conform acestei tradiții, ar fi fost un idealist, un utopic, cu capul in nori, in timp ce  Aristotel ar fi fost un realist, un pragmatic, un om de lume. Astfel, în pictura lui Rafael- Școala din Atena, Platon, purtând culorile volatilelor elementele de aer și de foc, isi indreapta degetul spre cer; Aristotel, îmbrăcat în culori telurice, verde-albastriu, arata catre pământ.  "Oamenii sunt, fiecare dintre ei, inca de cand se nasc, ori aristotelicieni, ori platonicieni", a spus S. T. Coleridge. " si este aproape imposibil să concepem o a treia categorie. "

       În epoca noastră, W. B. Yeats a arătat contrastul dintre cei doi ganditori in versurile urmatoare:

Platon a gandit lumea asa cum spuma uda un tarm
Asa cum un val se joaca si din fantasma aceasta rasar lucrurile
Dar in Aristotel canta o flacara
La care se uita cu bucurie regele regilor. 

      De fapt, după cum vom vedea ulterior, Aristotel a preluat o mare parte din conceptia sa filosofică de la Platon, iar învățătura lui este cel mai adesea o modificare si nu o opozitie fata de Platon.
Dar istoricii moderni ai ideilor au fost mai putin rafinati in a sesiza nuantele decat multi dintre comentatorii antichitatii tarzii, care, spre deosebire de moderni, au vrut mai curand sa creeze o armonie sau o concordanta decat o opozitie intre doi dintre cei mai buni filosofi ai lumii antice. "

traducere si interpretare cu google translate.LinkWithin

Related Posts with Thumbnails