partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

vineri, 6 decembrie 2024

Anna Karenina partea a patra, Capitolul 4

 Când am citit în adolescență prima dată Anna Karenina, mi-a rămas în minte acest capitol, dar nu mi- am dat seama de ce l- am reținut fix pe el și nu pe cele anterioare. Acum realizez. Capitolul este extraordinar de poetic, în sens aristotelician. În el caracterele se definesc clar. Este și un foarte bun capitol care scoate in evidență două perspective din care poate fi văzută natura umană căsătorită: perspectiva religioasă și cea literară, mai precis teatrală. 

Din punct de vedere religios, Karenin este moral, iar Anna imorală. Din punct de vedere poetic, adică teatral, Anna e personaj tragic, iar Karenin este un personaj comic. Nu milă ar fi trebuit să simtă Anna față de el, ci cinism. Nu cinism ar fi trebuit să simtă Alexei Alexandrovici fata de Anna, ci milă. Deci, dintre ei doi, Anna este creștinul, iar Karenin păgânul, iar între ei doi nu Apollo ar fi trebuit să învârtă joarda lui aurie pe deasupra capetelor cândva încoronate la rang de împărați, ci Dionisos ar fi trebuit să își fluture pletele cârlionțate prin fața celor doi soți care nu se mai iubesc. 

Dar să povestesc.

Karenin se duce, conform programului obișnuit la Opera italiană. Acolo se întâlnește cu protipendada rusă, se salută, sporovăiește, evită discuții cu excepția proastei de pravoslavnică Lidia, care îl sfătuiește să divorțeze și să îi ia Annei copilul ca să o pedepsească. Karenin, știm deja din capitolele anterioare, nu e prea inteligent emoțional, în timp ce Anna are un corazon genial. Deci, vine acasă Karenin, se învârte în jurul lui însuși de câteva ori și ajunge la concluzia Lidiei. O anunță pe Anna că va divorța pentru că și-a primit amantul acasă la ei și că îl va lua pe Serioja pe care, atenție, nu el îl va crește, ci sora lui, probabil , prin comutativitatea cu el, mai morală decât Anna.

Anna e praf emoțional. Se teme că va muri la naștere, îi și spune lui Karenin acest lucru( îi spusese și lui Vronski), îi cere să il mai lase pe Serioja puțină vreme până când va naște pentru că după aceea, oricum copilul va fi al lui. 

Karenin e full de draci. Din cauza asta o dă pe spaniolă. În loc să zică o propoziție în care să îi amintească Annei că și el e om, are suflet și suferă, spune că și el sufelă. 

Aici ar fi trebuit să se termine circul. Aici Anna ar fi trebuit să înceapă să râdă, să râdă și bombalăul de Alexei și să i- l lase pe Serioja, cât are copilul chef să stea cu măsa, dar nu! Aici Anna greșește emoțional. Intră spiritul Crăciunului în ea și devine și miloasă și generoasă cu prostul de  Karenin. I se face milă și are compasiune față de bâlbâiala lui. Atât i- a trebuit lui Alexei: să fie iertat! Și- o ia în coarne și mai tare și o amenință pe Anna că ....știm deja. Îmi imaginez ce a fost în urma lui!

Există și o a treia perspectivă, cea psihologică sau psihiatrică. Anna este pe cale de a deveni schizofrenică, iar Karenin paranoic ( în virtutea funcției) și dement ( în virtutea excesului de moralitate fariseică).

Din punct de vedere psihologic, Anna e mai normală decât el, cel puțin are afectivitate, simte iubire, rușine, milă. Karenin este neutru afectiv, deci e sărit deja de pe fix. 

Music and study

 Ajung acasă mai devreme. 

Dorel și-a pus afiș pe ușa dormitorului:- Ascult Mozart și studiez.

Mă gândesc instantaneu la Mr Brasil. Ușa întredeschisă. 

O împing cu un deget câțiva centimetri și mă uit. Pe fundal de Mozart, sforăielile torcătoare ale lui Dorel. De jur împrejur vrafuri de cărți, caiete, foi, culori, markere, evidențiatoare. 

Ies încetișor și închid ușa. Dau nas în nas cu Mr Brasil:

- Vezi că azi trebuie să mergem la plimbare! Anunță-l și pe Dorel!

eu:- Doarme.

Mr Brasil:- Mi-am imaginat, după Mozart nu poți face altceva. E ca și când ai trecut pe la doctor, ți-a scos o măsea, te doboară anestezia, te simți rău de la ceva, te doboară pastila, ai suferit o trepanație și mințile îți umblă aiurea, dormi și ți le bagi în cap. 

Mozart e perfect.

eu:- Bine, dar Dorel nu e bolnav.

Mr Brasil:- Nu e după Mozart, e după Beethoven. 

Vrei să îl vezi pe picioare, bagi la picupul din bucătărie niște Beethoven. Niciun om nu suportă concurența Mozart-Beethoven. Vezi să pui încet primele 6 simfonii. Lăsa-l să se odihnească suficient. Dacă rămânem înzăpeziți, el e baza, nu tu. 

eu:- Nu am putea rămâne acasă? Vă fac niste gogoși.

Mr Brasil:- Nu. Mergem să cumpărăm gogoși. 

Eu:- Bine. Oricum sunt mai bune. 




Rem


    Seara vine amicul meu de la muncă și îmi oblojește fiecare sinapsă și fiecare neuron cu zâmbetul lui inefabil, cu gesturile lui evazive, cu felul cum mă caută după fiecare colț. 

Sunt un om isprăvit, sunt un om obosit, sunt un om reținut în special și în general. 

Astăzi, iubitul meu a venit un pic mai repede de la serviciu. M- a găsit răsfoind o revistă electorală, dar nu despre puterea celor 3 puteri, ci despre puterea mediei. 

Îmi zice:- Hai să mărim puțin volumul la televizor!

Sunt de acord, mai sunt două zile până la alegeri. 

Ne uităm amândoi la cele două discursuri de pe toate posturile internaționale, pe urmă el zice:- Mai avem cearceaful ăla dublu de pat? 

Eu:- Care din ele? Avem două.

El:- Ăla alb.

Eu:- Parcă nu.

El:- Mergi și vezi, azi vreau să te domesticesc.  

Caut ce caut, obosesc, nu dau de el. 

Mă întorc în dormitor 

El:- L-ai găsit? 

Eu:- Nu.

El:- Ia întinde- te lângă mine și spune- mi ceva dulce.

Eu:- Bezele din spumă de banane.

El:- Nu- i rău. Încă!

Eu:- Pufuleți cu marțipan.

El:- Există?

Eu:- Nu știu, cred că da.

El:- Hai să verificăm rețeta!

Se așează pe pat lângă mine. Se preface că nu încape și mă înghesuie într- un colț, între perete și tăblie. 

Îmi zice:- Cât mai ai de gând să stai cu spada între dinți?

Eu:- Încă o am? 

El:- Da. La ultimul sărut era să îmi tai limba. Arunc- o la podea!

Scot sabia dintre dinți și o arunc jos pe covor.  Mânerul greu, burdușit de safire și perle se proptește între ușa dulapului și muchia patului. Mă sărută. 

-Altă treabă! zice satisfăcut. Îmi place și glazura și interiorul crocant!

Adorm și visez cum cearceaful dublu de pat acoperă o casă, o seră și cașcarabeta cu cafea dintre două licee.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails