partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

vineri, 19 iulie 2024

Randi



Anna Karenina cu lux de amănunte

 


Citesc Anna Karenina

Și am tendința să o citesc cu lux de 

amănunte 

Povestesc puțin

Există 4 familii

  1. Dolly și Stiva Oblonski, care au 5 copii și urmează să apară al 6 -lea. Cel mai mare copil are cam 7 ani. 

  2. Alexei Alexandrovici și Anna Karenina, care au un fiu de 8 sau 12 ani, Serioja.  Deci Anna  are cam 28- 30 de ani.

  3. Familia Șcerbatki, au 3 fiice, pe Dolly, pe Natalia și pe Kitty. Primele două sunt căsătorite, iar Kitty este îndrăgostită de contele Vronski, cu care speră să se căsătorească. 

  4. Familia Vronskaia. Contele Vronsky, fiul  cel mic, are un frate. Nu au tată. Sunt adulți toți. 

 

Alte personaje importante


-Contele Levin o iubește pe Kitty și vrea să o ia de soție.


Acțiunea se petrece când la Moscova, când la Petersburg, când la țară, unde locuiește  Levin.


Intriga




  1. Stiva este gagicar. Nevasta-sa, Dolly, căsătorită de tânără cu el, nu știe. La un moment dat, după nu știu câți ani, găsește o scrisoare de amor adresată guvernantei copiilor, o tânără franțuzoaică. E stupefiată, geloasă, furioasă, vrea să divorțeze.

Stiva cere ajutor surorii, Annei Karenina, care trebuie să vină la Moscova și să îl împace cu nevasta.

Anna pleacă la Moscova spre familia Oblonski. 

În tren, în același compartiment, o întâlnește pe bătrâna prințesă Vronskaia, mama lui Vronski. Vorbesc despre copii. Bătrâna merge la botezul nepoatei, fiica fiului mai mare.

Îi mărturisește că îl iubește pe Vronski mai mult decât pe fratele lui, datorită calităților lui excepționale, este milos și generos.

  1. Familia Șcerbatki pregătește logodna lui Kitty, fiica cea mică, cu Vronski, un obișnuit al casei și îndrăgostit de Kitty. 

  2. Levin, puțin mai în vârstă decât Kitty și chiar decât Vronski vine la Moscova pentru a o cere de soție pe Kitty de care e îndrăgostit. Se cunosc de mulți ani, tatăl fetei îl apreciază și speră că va fi în curând ginerele lui.

  3. În gara din Moscova se întâlnesc pentru prima dată Anna și Vronski. Se plac. 

  4. În gară are loc un accident de tren, un lucrător moare, iar Vronski donează o sumă mare de bani văduvei, ambele evenimente o impresionează foarte tare pe Anna.

  5. Vizita la familia Oblonski prilejuiește 3 schimbări pentru Anna

  • Îi împacă pe cei doi soți

  • Află că există un bal așteptat de toată lumea, la care Kitty va fi oficial cerută de soție de Vronski sau cel puțin acesta va demonstra că e logodnicul fetei.

  • Anna îl revede fugar pe Vronski în casa lui Stiva, care venise cu un pretext să o vadă din nou. Înțelege că există între ei o atracție neașteptată.

7. Levin se întâlnește cu Stiva, sunt vechi tovarăși. Stiva, priceput în ale amorului, ghicește și știe oarecum că Levin o iubește pe cumnata lui și că vrea să o ceară de soție. Îl încurajează, mărturisindu-i ca și Dolly, sora lui Kitty, este încântată. La finalul discuției, ca din întâmplare, Stiva îl avertizează că există un impediment- Kitty e îndrăgostită de prințul Vronsky, deloc de neglijat ca amant. Levin este derutat puțin, dar nu renunță la idee.

8. Plin de speranță, Levin merge la familia Șcerbațki pentru a-i cere mâna lui Kitty. Mama fetei îl preferă pe Vronsky. Tatăl, pe Levin. Kitty îl refuză pe Levin. Este mai mult atrasă de Vronsky, chiar dacă tatăl îl consideră un viitor soț neserios. La un moment dat apare Vronsky. Este un moment de mare tensiune emoțională pentru Levin, Kitty și mama ei. Vronsky este interesat de spiritism și acest fapt îl face în ochii lui Levin un rival inferior, un fel de mujic superstițios, chiar dacă este mai tânăr, este nobil, foarte frumos, foarte bogat și elegant și are o fire blândă și amuzantă.  
 
 

Urmează balul. 

*există și o scenă interesantă la patinoar, o fină analiză psihologică a modului în care fetele și baieții își recunosc unii altora superioritatea.





LinkWithin

Related Posts with Thumbnails