partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

miercuri, 2 ianuarie 2019

silogistica aristotelica


W. Shakespeare- King Lear- grafica

continuare 
       " De exemplu, dacă un silogism trebuie să fie valid, in sistemul aristotelic, el trebuie sa aiba cel putin o premisa afirmativa, cel putin o premisa universala, iar, daca o premisa este negativa, concluzia trebuie sa fie negativa. Regulile lui Aristotel, luate in intregime, sunt suficiente pentru validarea silogismelor tari și pentru eliminarea celor nevalide. ¹ 
Ele sunt suficiente, de exemplu, pentru a accepta inferența (1) și a respinge inferența (2). ( vezi articolul: despre logica lui Aristotel, partea 1.) 
Aristotel credea că silogistica lui este suficientă pentru a face față tuturor posibilităților prin care se obtine o concluzie validă. Aceasta este o eroare; de fapt, sistemul, aristotelic, deși complet în sine, reprezenta doar un fragment al logicii. de astazi. 
In plus, el mai are si doua slabiciuni: În primul rând, nu s-a ocupat de acele rationamente care nu depind de cuvinte precum "toate" și "unele", cuvinte atasate subiectului propozitiilor,² ci s-a concentrat mai ales pe cuvinte precum "dacă" și "prin urmare, deci", care leagă propozițiile. (nn. Premisele de concluzie se leaga prin indicatorii : daca, intrucat, pentru ca, fiindca, iar concluzia se evidentiaza prin expresii de tipul: deci, in concluzie, atunci, prin urmare.) Au trecut câteva secole pentru ca sa poata fi formalizate inferentele care contin propozitii utilizate de oricine,  de tipul: "Dacă nu este ziua, este noapte; dar nu este zi; prin urmare, este noapte ".
În al doilea rând, chiar in propriul domeniu, logica lui Aristotel nu a putut face față unor inferențe în care cuvinte ca "toți" sau "unii" (sau "fiecare" și "orice") nu erau in preajma subiectului, ci altundeva prin propozitie, de exemplu, prin preajma predicatului gramatical. Normele nu ar permite nimănui să determine, de exemplu, validitatea concluziilor care conțin premise precum "fiecare școlar stie cate ceva" sau "unii oameni ii urăsc pe toți paznicii cetatii "³
Au trecut numai 22 de secole (2200 de ani!) de la moartea lui Aristotel pentru ca acest gol sa fie umplut.
Logica este folosită în toate științele acestea atat de diferite care l-au interesat pe Aristotel; ea nu a fost gandita de el atat de mult ca o stiinta, ci mai curand ca un instrument (unealta) al științelor si filosofiei. Asta a fost parerea succesorilor lui Aristotel, care au numit corpul scrierilor logice- "Organon" după cuvântul grec folosit pentru unelte."
1. sound syllogisms:  https://philosophy.lander.edu/logic/tvs.html/
2. . cuvinte numite mai tarziu sincategoremata-de-subiect
3.  vezi pg. 66, A. Kenny

A. Kenny- An Illustrated Brief History of Western Philosophy (2Ed. , Blackwell, 2006)p.65-66., traducere cu Google translate. thanks. 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails