partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

marți, 30 iulie 2024

Lady Chatterley's Lover

Acest film este ecranizat după un roman celebru scris de H.D.Lawrence.



Se numește Amantul doamnei Chatterley 

          💧   💧   💧   💧     💫 💧   💧   💧 💫  💧    💧    💧   💫 💧 💧  💧   💧   💧💧  💧            💧   💧      💧   💧💫  💧    💧   💧  💧   💫 💧  💧  💧  💫💫💧

    👫_💦💥_💦_💥💦💥💦💥💦_👪

Filmul are multe scene hot, este interzis minorilor.
Subiectul filmului este următorul:
    Doi tineri se căsătoresc. Fac parte din înalta societate, el este un moșier care are pe proprietatea lui multe mine. Mine de cărbuni, nu mine de război. Este război.
Imediat după nuntă, mai exact chiar a doua zi, el pleacă pe front și se întoarce rănit. Nu își mai poate folosi deloc picioarele și nu mai poate avea copii.
    O vreme nevasta are grijă de el, chestii de genul- îl îmbracă, îl dezbracă, îi face baie, se ocupă cu afecțiune de acest erou de război. Îl face să aibă încredere în el, să își revină, să reintre în societate. Reintră prin literatură, scrie, în special ficțiune, este apreciat și publicat. Începe să îi placă popularitatea și să aibă încredere în viitor. Într-o zi îi mărturisește nevestei că și-ar dori ca ea sa îi facă un copil, indiferent cu cine. Nevasta este ascultătoarea și, ca și el, este tânără și frumoasă. I se pare o dorință ciudată, nefirească, oarecum revoltătoare, dar logică.

    Interacționează cu învățătoarea ținutului, proaspătă mămică, cu menajera casei și cu sora ei, Hilda, mai mult prin scrisori. În rest, cam asta....are grija de soț și se plimbă de colo- colo prin împrejurimi. Îmi amintește de Goethe, de Afinitatile elective, cu plimbările astea ale ei.

    Într-o zi îl cunoaște pe paznicul moșiei, un fost soldat, locotenent, rămas la vatră în urma rănilor din război. Este căsătorit cu o femeie care-l înșală și profită de el. Trimisă de soț să verifice starea puilor de fazani, descoperă căsuța unde stă paznicul și petrece timp acolo, este departe de conac, paznicul este un bărbat tânăr și care citește James Joyce, este solitar și un om blând, o prezență ambientală, absolut necesară pentru pasiunea ei perfect vegetală.  

    Ținutul respectiv, fiind o regiune minieră oferă oamenilor un loc de muncă, dar prost plătit, mulți oameni mor de tineri în accidente din mină, adesea minerii protestează în alte localități unde sunt mine, de frică să nu își piardă totuși total singura sursa de supraviețuire.

    Ideea e ca problema aceasta economico- socială devine o problemă care trebuie reglementată politic. Domnul Chatterley ia taurul de coarne și se hotăraște, împreună cu alți moșieri și politicieni să investească în dezvoltarea minelor, să le modernizeze. Deși ar putea, totuși nu îi plătește bine pe mineri, ci foarte prost. Această latură meschină a soțului devine din ce în ce mai vizibilă pe măsură ce dragostea pentru paznicul moșiei amenință cu pârjolul total. 

Dar să nu anticipez.

    Preocupat de problema minei, domnul Chatterley își neglijează soția. 

Soția, singura femeie participantă la interminabilele discuții despre industrializarea regiunii, își ia câmpii spre căsuța paznicului.

Și așa cum prin roman sunt nenumărate pagini controversate, așa sunt și în film numeroase minute și zeci de minute sălbatice, nerecomandate minorilor, dar recomandate majorilor.

    Prima care se prinde că e ceva suspect este menajera casei, a doua află Hilda, sora doamnei Chatterley. De la învățătoare însă începe răsturnarea de situație, cum ar zice Aristotel.

    Reacția Hildei este vehementă, paznicul este sub condiția ei socială, este căsătorit, lumea va afla, va bârfi, soțul ei îl va da afară, ea va fi dezmoștenită, în sfârșit, un fel de alungare din Rai, unde Hilda este îngerul Domnului cu sabia ridicată. 

    Doamna Chatterley este însărcinată și, observând reacția extremistă a Hildei, pleacă pentru două luni în Italia ”de unde va veni însărcinată” cu un potențial italian nobil, pe care soțul îl va accepta ca Idee de tată

    În sfârșit, soțul află că fiul nu este al unui aristocrat, ci al unui om sub condiția nevestei și mai ales, a lui, satul află, iese scandalul inerent, cei doi trec prin tot felul de încercări, dar până la urmă rămân împreună, cu tot cu fiul lor, departe de lumea dezlanțuită. 

    Fiind un film despre iubire, te-ai aștepta să fie tragic, să urle cel puțin un lup la lună. Totuși nu e așa. Peisajul este luminos, oamenii sunt frumoși, casele sunt frumoase, sentimentele sunt simple, clare si distincte, ca adevărul lui Descartes. Această iubire este ca o dreaptă ( sau curbă) care traversează două lumi perfect paralele. Nu se plânge la el, nu te poți uita superficial la el, judecata critică este estetică și nu morală. 

    Despre diferența dintre carte și film scriu altădată. 

 

                                                                       💟

Romanul "Lady Chatterley's Lover" a fost scris de către autorul englez D.H. Lawrence. A fost inițial publicat în mod privat în 1928, în Italia și Franța. Cu toate acestea, o ediție necenzurată a fost publicată abia în 1960 în Regatul Unit, după celebrul proces pentru obscenitate împotriva editurii Penguin Books, care a câștigat cazul.

De ce a fost atât de controversat acest roman?

  • Conținut explicit: Romanul conține descrieri explicite ale sexualității, ceea ce era considerat inacceptabil pentru standardele morale ale vremii.
  • Tematici sociale: De asemenea, romanul abordează teme precum diferențele de clasă socială, relațiile extraconjugale și dorința de autenticitate, care au provocat discuții aprinse în societate.

Importanța romanului:

  • Punct de cotitură în literatură: Procesul pentru obscenitate a fost un moment de cotitură în istoria literaturii, deschizând calea pentru o mai mare libertate de exprimare în ceea ce privește sexualitatea.
  • Influență culturală: Romanul a devenit o emblemă a mișcării pentru libertate sexuală și a avut un impact semnificativ asupra percepției publice asupra relațiilor intime și a rolului femeii în societate.    Thanks, *Gemini!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails