partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

marți, 30 iulie 2024

Azi sunt de partea lui Levin


Citesc printre picături și Anna Karenina.



Levin fusese plecat la Moscova să o ceară pe Kitty in căsătorie. Este refuzat, se întâlnește cu Vronski, mai tânăr, mai popular printre femei, mai curtenitor, aristocrat plimbat prin marile capitale.  Scriu mai joc un fragment care mi-a plăcut pentru că este foarte actual, as spune chiar din illo tempore. Probabil că așa au dispărut dinozaurii, din fosile s-au făcut gantere*. 

"— Te-ai întors repede, boierule, spuse Agafia Mihailovna.

— Mi s-a urât, Agafia Mihailovna. La alții e bine, dar e mai bine acasã, îi răspunse el și intră în cabinet.

Cabinetul se luminã treptat, pe mãsurã ce înainta cu lumânarea.

Apãreau amãnuntele știute : coarnele de cerb, rafturile cu cãrti, oglinda sobei cu răsuflătoarea care de mult trebuia reparatã, divanul tatãlui sãu, o masã mare, iar pe masã o carte deschisã, o scrumierã spartã, un caiet cu scrisul lui.

Când vãzu toate acestea, pentru o clipã se îndoi de posibilitatea de a-și orândui noua viață la care visa. Toate aceste urme ale vieții lui parcã îl împresurau si-i spuneau : „Nu, n-o sã scapi de noi și n-o sã fii altul, ci vei rãmîne așa cum ai fost: cu îndoieli, cu veșnica ta nemulțumire de sine, cu încercările vane de a te îndrepta, cu căderi și cu perpetua așteptare a unei fericiri, care nu-ți este datã și e imposibilã pentru tine“.

Dar asta i-o spuneau lucrurile, în timp ce o altã voce din suflet îi soptea cã nu trebuie sã se supunã trecutului și cã poate face orice cu ființa lui. Si, ascultând aceastã voce, se duse în colțul unde avea două haltere de cate un pud și începu sã facã cu ele exerciții de gimnasticã, încercînd sã-si recapete curajul. Dincolo de ușã se auzi un scârțâit de pași. El lãsã repede halterele din mânã....." p.104,  Ediția Polirom, 2007.


*Lev Tolstoi a scris romanul "Anna Karenina" în perioada 1873-1877, publicându-l inițial în foiletoane.

De ce este important acest interval de timp? Romanul a fost scris într-o perioadă de mari transformări sociale și politice în Rusia. Multe dintre temele abordate de Tolstoi, precum rolul femeii în societate, căsătoria, dragostea și moralitatea, reflectau preocupările societății ruse de atunci.    

 Thanks, *Gemini!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails