partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

miercuri, 15 noiembrie 2017

draft

incerc sa conturez ceva. deocamdata e un draft. cand am sa termin de recitit piesa, am sa mai completez.
Relatia dintre doua personaje dintr-un text dramatic studiat
Farfuridi si Branzovenescu, dintr-O scrisoare pierduta de I.L.Caragiale
Am sa scriu despre relatia dintre aceste doua personaje deoarece:
  1. desi au nume care trimit la mancare, nici o replica de-a lor din piesa nu are legatura cu mancarea.
  2. Sunt personaje complementare.
  3. Sunt personaje imaginare, pe nimeni nu ar putea sa-l cheme Farfuridi si nici Branzovenescu. Tipatescu, Trahanache, Pristanda sunt nume care ar putea fi ale unor persoane reale, dar Farfuridi si Branzovenescu nu.
  4. Sunt prieteni foarte buni, sunt prietenii lui Zaharia Trahanache. 
Caracterizarea lui Farfuridi

            Farfuridi este un barbat intre doua varste, candidatul pe care Trahanache il prefera si il sustine pentru postul de prefect. Branzovenescu este prietenul si colegul sau de partid, de la Colegiul II.
Exista, deci, trei candidati pentru postul de prefect:
        1. Tipatescu, amantul Zoei, sotia lui Trahanache, pe care Trahanache il considera cam aprig pentru postul de prefect, ceea ce este adevarat, deoarece cand are nervi, Tipatescu sare la bataie.
        2. Farfuridi, pe care il prefera si incurajeaza.
        3. Catavencu, nesustinut de Trahanache, dar care are o strategie de a-l inlatura pe Tipatescu prin santaj amoros.
        4. Din lupta intre cei trei candidati, castiga al patrulea, Agamita Dandanache, trimis de Bucuresti.
Sa revenim la Farfuridi.
Personajul Farfuridi este:
  1. filosofic si istoric. Filosofic, deoarece isi bazeaza discursul pe precizarea si repetarea ideilor importante dintr-un discurs, pe identificarea cauzelor, mai ales a celor prime, aplicand metoda regresiei. Istoric, deoarece cunoaste evenimentele importate din istoria romanilor, mai ales de pe parcursul sec. 19, de la 1821 pina la 1883, si le poate explica. Face apel la mari personalitati istorice de exemplu, Stefan cel Mare, ca model de curaj si probitate.
    Farfuridi este curajos. Afland despre intentia lui Catavencu de a obtine candidatura prin santaj, scrie o scrisoare la Bucuresti prin care il incrimineaza. Scrisoarea va avea un efect definitoriu, deoarece va schimba radical rezultatul alegerilor, care, in loc sa fie alegeri locale devin impuneri centrale. Ceea ce este curios este faptul ca odata cu picarea lui Catavencu, pica si sansa lui insusi de a fi prefect. Oare Farfuridi sa nu isi fi dat seama ca el este contracandidatul lui Catavencu?
  2. Farfuridi este ilogic. Toate frazele sale sunt erori de rationare, ce incalca in mod flagrant principiile gandirii logice, identitatea, noncontradictia, tertul exclus, ratiunea suficienta.
  3. Desi felul in care isi portioneaza timpul zilei ne duce cu gandul la marele filosof german Immanuel Kant, mort la 1804, totusi Farfuridi este departe de a fi un filosof . Este insa un personaj simpatic, timid, comic si care fara sa vrea, fara sa stie, schimba mersul istoriei alegerilor.
Caracterizarea lui Branzovenescu

        Spre deosebire de Farfuridi, care are totusi un discurs, asa gaunos si scartait, Branzovenescu nu prea vorbeste. Aflam ca el il sustine pe Farfuridi, nu il constrazice, il incurajeaza, dar este dublul sau?

Relatia dintre Farfuridi si Branzovenescu.

         Relatia dintre Farfuridi si Branzovenescu este usor de identificat, daca ne gandim la numele lor. In mod normal, Branzovenescu ar trebui sa se sprijine de pe Farfuridi.
Farfuridi fara Branzovenescu inseamna saracie, Branzovenescu fara Farfuridi inseamna sa mananci cu mana goala, adica lacomie, lipsa de masura, neinfranare.
Aflam din piesa ca un barbat care isi inzestreza familia, nu mai poate fi votant. Ca sa votezi, trebuie sa fii suficient de bogat. 
Completarea o aduce, credem noi, Vasile Alecsandri cu acel furculision al cucoanei Chirita in vizita la Iasi.

repet. acestea sunt doar niste idei, pe marginea relecturarii unei parti din text. am sa revin cu adaugiri. 


Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails