partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

luni, 27 ianuarie 2020

trei anti - muze




Între viața ca o pradă și viața ca o umbră există viața cu o cocardă.

File de jurnal. Aceasta este un jurnal. Nu încercați să îl transformați într-un caiet de sarcini sau într-un document oficial. Ca orice fel de jurnal, este foarte coerent dar în același timp și abisal. Cuvintele cu iz politic sunt ca toate lucrurile de pe lumea asta, foarte efemere. Au culoare, dar până la urmă cam tot ce există are culoare. Până și o furnică.

De puține ori în viață mi-a fost dat să constat triumful sociologiei. Prima dată a fost pe la începutul anilor 2000, când în numai doi ani după apocalipsa așteptată cu sufletul la gură pe toate canalele de știri,  lumea și-a luat în serios viața. Unii s-au concentrat pe familie și copii, alții pe creația artistică sau literară, iar alții pe carieră și politică. În sfârșit, odată cu aceste trei domenii de interes au apărut și cele trei muze: Prada, Cocarda și Umbra.

Aș putea realiza chiar o distribuire a influenței lor în universul meu: nu numai ex prim ministra a fost la un moment dat Prada, dar și antecedenta ei, Elena. Nu numai partidele din opoziție s-au ocupat cu cocarda, dar nici cele viitoare nu cred că vor renunța.

Cu Umbra, aceasta sumară periodizare este într-o relație destul de obositoare. Umbrele par să nu fie, dar sunt. Umbrele par să nu știe, dar știu tot ce mișcă pe acest pământ, umbrele orice ai face, oricât de sus te-ai urca, îți arată că nu ești stea.

În ceea ce mă privește, nu umbra este problema mea cea mai gravă, ci ecuația care în fiecare zi mă împinge spre grabă. De pildă, (vă dau numai câteva exemple ca să înțelegeți cum stă treaba):

o cocarda plus o umbra înseamnă dublă Prada.

O dublă Umbră plus o dublă Pradă înseamnă o cvadruplă Umbră.

Prada minus Prada înseamnă multicocarda.

Pradă plus Prada înseamnă tot Prada dar cu tot cu Umbra.

Umbra și Cocarda dau în unele zile Prada, în altele Umbra. Asta e varianta sexy a situație, pentru că există și varianta porno când Umbra și Cocarda dau multi non Prada.

În sfârșit, cred că v-am făcut sa înțelegeți cât de cât în ce fel de univers mă învârt.

Ce nu înțeleg, dar chiar deloc este:

1.       De ce un pasionat de teatru nu iubește teatrul ci logica și mai mult, psihologia?

2.       De ce un pasionat de logică nu iubește nici logica nici teatrul și nici botanica?

3.       De ce un om oarecare se crede picat din rolul de expert în culoare?

4.       De ce nu dă nimeni la bac filosofia? Suntem în o mie nouă sute toamna?1

Atât. Astăzi este o zi în care încerc să fiu profesor. Bine, și asta e o eroare, conform lui Iisus, Augustin, Toma și Psudo Aristotel - nu poate nimeni să fie mai puțin profesor decât este pentru că în educație paradoxul profesorului se concretizează în următoarea ecuație: un profesor a încercat să fie medic și a reușit. Un medic a încercat să fie profesor și a reușit. Un medic a încercat să fie medic și a reușit. Un profesor a încercat să fie profesor și n-a reușit. De ce? Pentru că spre deosebire de medic, profesorul autodidact fără elevi este un ratat. Atunci când un profesor ajunge să nu mai aibă elevi, el este de fapt depășit de elevi, cantitativ sau calitativ, asta va decide istoria.

p.s. nu credeți tot ce scriu, mă lupt cu cocarda. Ieri i-am văzut atât spatele cât și fanta, dar ziua de azi e ziua umbrelor. În memoria lor am să scriu o propoziție logică: noaptea, toate pisicile sunt negre. Ea s-ar putea formaliza:

1. Toate pisicile nopții sunt negre?

2. Toate nopțile cu pisici sunt negre?

3. Toate pisicile negre sunt pisici de noapte?

4. Toate nopțile sunt negre și toate pisicile sunt pisici deci toate pisicile sunt negre?

5. Dacă noaptea omul vede în alb negru, înseamnă că ceea ce vede în negru sunt pisici, deci omul vede noaptea numai nonalbe pisici.



1.        Eu dacă aș fi Ministrul Educației Naționale, aș impune bacul la Filozofie tuturor celor care la orele mele nu au stare. Adică celor care sunt nonPrada, celor care sunt anticocarda și celor care sunt pro și totodată non Umbra. Bine, cel mai mare rezultat l-ar avea bineînțeles Pro Prada și pro Umbra, dar asta rămâne între noi. Ele cred că ar ajunge și olimpice dacă și-ar pune mintea, numai că nu vor, e prea obositor să fie singurele tipe care se uită din când în când în gol.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails