partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

miercuri, 31 iulie 2024

Stau pe-afara


 

Se ceartă niște bulangii pe bani
oftică 
O fac cu voce mai tare decât e firesc ca să îi aud
Mi- am.pus căștile fiindcă mă oftică și tonul și tema.
Cam așa e și la școală
Numai că acolo se ceartă pe note, absențe și chiar Ideea de frumusețe
Inaccesibilă adulților la ore de seară.
Inaccesibilă ereticilor la ore de vară.
Inaccesibilă boarfelor la ora normală.
Mi-e dor de tine.



Bulangii au chef de mardeală 

Noroc că sunt mai mulți contra decât pro. 

Mă bucur,

Mai pot sta pe-afară.

De-aia.



S-au cărat 

Doar eu și greierii și un chiștoc aruncat de sus când m-am așezat pe bancă 

Să am și eu o idee care să- mi ocupe mintea.


Trec doi

Țigani, arabi, africani, cine mai știe pe întunericul ăsta 

Vorbesc bine românește

Filosofează despre tinerețe și moarte

Tipic pentru tineri

Stau două secunde în stânga mea apoi pleacă 

Știu că sunt  dispusă să îi torn

Chiar și în marmură,  numai dacă le zăresc umbra.


Plec și eu.

Pa. 



marți, 30 iulie 2024

Perspectiva pernei


 

lupt cu perspectiva pernei de aseară
Luna dormea dusă în altă emisferă astrală 
Ieșisem să adulmec urme de verde
Tu ieșiseși din singură bodegă deschisă
amândoi eram pe două cărări
A ta mai curată și perfect cimentată
A mea plină de șublere, piulițe și rotițe ruginite pe dinafară
Eram amândoi obosiți și plictisiți de școală
Eram amândoi intenționat plini de ceaiuri cu bromura oficială
-Hai să plecăm de aici, mi-ai zis, am două bilete la tren
Sunt bilete reduse de mai multe ori, nu au costat mare lucru
Până la capăt de linie putem dormi.
Am urcat direct la clasa întâi
În vagonul de dormit  era ocupat, altfel fix acolo ne-am fi repezit, amândoi atrași de perspectiva singurei perne
Eram singuri în compartiment
Era noapte și liniște, numai zgomotul roților

Când am intrat în tunel m-ai sărutat
Ca la orice drum în tunel,  întunericul s-a terminat instant

Ca la orice sărut franțuzesc, cineva ne-a filmat
Apoi ne-am luat la întrecere, cine adoarme primul
Eu aveam experiență de povestitor, mi-a luat un minut să te fac să sforăi
Tu aveai experiență de vizitator, ai început să îmi umbli prin conștiință 
Când te-ai plictisit de gătit, de șmotruit, de lustruit
Eram singură în pat.

Romanul lui H.D. Lawrence

 


Primele 17 pagini sunt un fel de proces verbal sau referat la sociopsihologie.
Sunt descrise caracterele si statutul social al personajelor principale (mai mult înainte de căsătorie). Doua pagini sunt exagerat de plictisitoare prin faptul că scriitorul vrea să sublinieze mișelia și meschinăria politicienilor in vreme de război( și după)  repetând de zeci de ori cuvântul ridicol ceea ce te sâcâie și îți vine să arunci cartea cat colo. Consider că e o slăbiciune retorica, nu un atuu.
Mi s-a părut interesant faptul că pe Hilda (și pe Connie într-un fel) le-a făcut participante ale cercului de la Cambridge, probabil în perioada când Wittgenstein, Russell, Moore, Keynes erau studenți sau profesori  activi, iar noutatea în moda pe care o aduc aceștia, lipsa sacourilor, a cravatelor, ținută lejeră, o combinație de eleganta și sport, atât de apreciată printre  intelectualii chiar de după al doilea război, îl enervează pe H.D.Lawrence și tinde să o minimalizeze. In plus, folosește excesiv cuvântul sexual, care nu e același lucru cu sex. Tipic pentru un scriitor fan Freud. Deocamdată nu prea îmi place. Sa vad mai departe. 

Scurt eseu municipal

 


    La mine pe stradă luminile de noapte funcționează anormal. Ziua sunt aprinse, noaptea sunt stinse. Asta înseamnă fie că sunt într-o situație strategică, fie că ziua toată lumea călătorește cu farul de la felinar pe bătaie lungă, adică mai mult vertical decât orizontal.

Lady Chatterley's Lover

Acest film este ecranizat după un roman celebru scris de H.D.Lawrence.



Se numește Amantul doamnei Chatterley 

          💧   💧   💧   💧     💫 💧   💧   💧 💫  💧    💧    💧   💫 💧 💧  💧   💧   💧💧  💧            💧   💧      💧   💧💫  💧    💧   💧  💧   💫 💧  💧  💧  💫💫💧

    👫_💦💥_💦_💥💦💥💦💥💦_👪

Filmul are multe scene hot, este interzis minorilor.
Subiectul filmului este următorul:
    Doi tineri se căsătoresc. Fac parte din înalta societate, el este un moșier care are pe proprietatea lui multe mine. Mine de cărbuni, nu mine de război. Este război.
Imediat după nuntă, mai exact chiar a doua zi, el pleacă pe front și se întoarce rănit. Nu își mai poate folosi deloc picioarele și nu mai poate avea copii.
    O vreme nevasta are grijă de el, chestii de genul- îl îmbracă, îl dezbracă, îi face baie, se ocupă cu afecțiune de acest erou de război. Îl face să aibă încredere în el, să își revină, să reintre în societate. Reintră prin literatură, scrie, în special ficțiune, este apreciat și publicat. Începe să îi placă popularitatea și să aibă încredere în viitor. Într-o zi îi mărturisește nevestei că și-ar dori ca ea sa îi facă un copil, indiferent cu cine. Nevasta este ascultătoarea și, ca și el, este tânără și frumoasă. I se pare o dorință ciudată, nefirească, oarecum revoltătoare, dar logică.

    Interacționează cu învățătoarea ținutului, proaspătă mămică, cu menajera casei și cu sora ei, Hilda, mai mult prin scrisori. În rest, cam asta....are grija de soț și se plimbă de colo- colo prin împrejurimi. Îmi amintește de Goethe, de Afinitatile elective, cu plimbările astea ale ei.

    Într-o zi îl cunoaște pe paznicul moșiei, un fost soldat, locotenent, rămas la vatră în urma rănilor din război. Este căsătorit cu o femeie care-l înșală și profită de el. Trimisă de soț să verifice starea puilor de fazani, descoperă căsuța unde stă paznicul și petrece timp acolo, este departe de conac, paznicul este un bărbat tânăr și care citește James Joyce, este solitar și un om blând, o prezență ambientală, absolut necesară pentru pasiunea ei perfect vegetală.  

    Ținutul respectiv, fiind o regiune minieră oferă oamenilor un loc de muncă, dar prost plătit, mulți oameni mor de tineri în accidente din mină, adesea minerii protestează în alte localități unde sunt mine, de frică să nu își piardă totuși total singura sursa de supraviețuire.

    Ideea e ca problema aceasta economico- socială devine o problemă care trebuie reglementată politic. Domnul Chatterley ia taurul de coarne și se hotăraște, împreună cu alți moșieri și politicieni să investească în dezvoltarea minelor, să le modernizeze. Deși ar putea, totuși nu îi plătește bine pe mineri, ci foarte prost. Această latură meschină a soțului devine din ce în ce mai vizibilă pe măsură ce dragostea pentru paznicul moșiei amenință cu pârjolul total. 

Dar să nu anticipez.

    Preocupat de problema minei, domnul Chatterley își neglijează soția. 

Soția, singura femeie participantă la interminabilele discuții despre industrializarea regiunii, își ia câmpii spre căsuța paznicului.

Și așa cum prin roman sunt nenumărate pagini controversate, așa sunt și în film numeroase minute și zeci de minute sălbatice, nerecomandate minorilor, dar recomandate majorilor.

    Prima care se prinde că e ceva suspect este menajera casei, a doua află Hilda, sora doamnei Chatterley. De la învățătoare însă începe răsturnarea de situație, cum ar zice Aristotel.

    Reacția Hildei este vehementă, paznicul este sub condiția ei socială, este căsătorit, lumea va afla, va bârfi, soțul ei îl va da afară, ea va fi dezmoștenită, în sfârșit, un fel de alungare din Rai, unde Hilda este îngerul Domnului cu sabia ridicată. 

    Doamna Chatterley este însărcinată și, observând reacția extremistă a Hildei, pleacă pentru două luni în Italia ”de unde va veni însărcinată” cu un potențial italian nobil, pe care soțul îl va accepta ca Idee de tată

    În sfârșit, soțul află că fiul nu este al unui aristocrat, ci al unui om sub condiția nevestei și mai ales, a lui, satul află, iese scandalul inerent, cei doi trec prin tot felul de încercări, dar până la urmă rămân împreună, cu tot cu fiul lor, departe de lumea dezlanțuită. 

    Fiind un film despre iubire, te-ai aștepta să fie tragic, să urle cel puțin un lup la lună. Totuși nu e așa. Peisajul este luminos, oamenii sunt frumoși, casele sunt frumoase, sentimentele sunt simple, clare si distincte, ca adevărul lui Descartes. Această iubire este ca o dreaptă ( sau curbă) care traversează două lumi perfect paralele. Nu se plânge la el, nu te poți uita superficial la el, judecata critică este estetică și nu morală. 

    Despre diferența dintre carte și film scriu altădată. 

 

                                                                       💟

Romanul "Lady Chatterley's Lover" a fost scris de către autorul englez D.H. Lawrence. A fost inițial publicat în mod privat în 1928, în Italia și Franța. Cu toate acestea, o ediție necenzurată a fost publicată abia în 1960 în Regatul Unit, după celebrul proces pentru obscenitate împotriva editurii Penguin Books, care a câștigat cazul.

De ce a fost atât de controversat acest roman?

  • Conținut explicit: Romanul conține descrieri explicite ale sexualității, ceea ce era considerat inacceptabil pentru standardele morale ale vremii.
  • Tematici sociale: De asemenea, romanul abordează teme precum diferențele de clasă socială, relațiile extraconjugale și dorința de autenticitate, care au provocat discuții aprinse în societate.

Importanța romanului:

  • Punct de cotitură în literatură: Procesul pentru obscenitate a fost un moment de cotitură în istoria literaturii, deschizând calea pentru o mai mare libertate de exprimare în ceea ce privește sexualitatea.
  • Influență culturală: Romanul a devenit o emblemă a mișcării pentru libertate sexuală și a avut un impact semnificativ asupra percepției publice asupra relațiilor intime și a rolului femeii în societate.    Thanks, *Gemini!

Azi sunt de partea lui Levin


Citesc printre picături și Anna Karenina.



Levin fusese plecat la Moscova să o ceară pe Kitty in căsătorie. Este refuzat, se întâlnește cu Vronski, mai tânăr, mai popular printre femei, mai curtenitor, aristocrat plimbat prin marile capitale.  Scriu mai joc un fragment care mi-a plăcut pentru că este foarte actual, as spune chiar din illo tempore. Probabil că așa au dispărut dinozaurii, din fosile s-au făcut gantere*. 

"— Te-ai întors repede, boierule, spuse Agafia Mihailovna.

— Mi s-a urât, Agafia Mihailovna. La alții e bine, dar e mai bine acasã, îi răspunse el și intră în cabinet.

Cabinetul se luminã treptat, pe mãsurã ce înainta cu lumânarea.

Apãreau amãnuntele știute : coarnele de cerb, rafturile cu cãrti, oglinda sobei cu răsuflătoarea care de mult trebuia reparatã, divanul tatãlui sãu, o masã mare, iar pe masã o carte deschisã, o scrumierã spartã, un caiet cu scrisul lui.

Când vãzu toate acestea, pentru o clipã se îndoi de posibilitatea de a-și orândui noua viață la care visa. Toate aceste urme ale vieții lui parcã îl împresurau si-i spuneau : „Nu, n-o sã scapi de noi și n-o sã fii altul, ci vei rãmîne așa cum ai fost: cu îndoieli, cu veșnica ta nemulțumire de sine, cu încercările vane de a te îndrepta, cu căderi și cu perpetua așteptare a unei fericiri, care nu-ți este datã și e imposibilã pentru tine“.

Dar asta i-o spuneau lucrurile, în timp ce o altã voce din suflet îi soptea cã nu trebuie sã se supunã trecutului și cã poate face orice cu ființa lui. Si, ascultând aceastã voce, se duse în colțul unde avea două haltere de cate un pud și începu sã facã cu ele exerciții de gimnasticã, încercînd sã-si recapete curajul. Dincolo de ușã se auzi un scârțâit de pași. El lãsã repede halterele din mânã....." p.104,  Ediția Polirom, 2007.


*Lev Tolstoi a scris romanul "Anna Karenina" în perioada 1873-1877, publicându-l inițial în foiletoane.

De ce este important acest interval de timp? Romanul a fost scris într-o perioadă de mari transformări sociale și politice în Rusia. Multe dintre temele abordate de Tolstoi, precum rolul femeii în societate, căsătoria, dragostea și moralitatea, reflectau preocupările societății ruse de atunci.    

 Thanks, *Gemini!


luni, 29 iulie 2024

Turistul

 

Povestesc un film



Protagoniștii sunt Angelina Jolie și Johnny Depp

Ea, spion dublu

El, prof de mate care citește cărți  tipice de  citit in tren, polițiste.

Filmul e fain, are câteva scene cu urmăriri inclusiv pe acoperișuri, niște acoperișuri pline de olane, are și câteva replici* care nu știu dacă erau în scenariu, judecând după cât de tare se distrează Angelina când Johnny le spune cu voce tare, ea poarta rochii cu cordeluțe prinse la spate, îmi place genul asta de rochii, el e la sacou, inclusiv în închisoare, la un moment dat mi s-a părut că are același gen de țoale ca și polițistul care l-a arestat, are plete, cum numai Cartarescu își permite în calitate de profesor, în sfârșit, trec la intriga 

Un tip, Alexandru Peirce, contabilul unui mare mafiot îl lasă pe șeful lui cu buzunarele goale. Mafiotul se plânge Interpolului, Scotland Yardului și altor instituții internaționale sa-l găsească pe acest Alexandru Peirce. Toate drumurile duc la Veneția.  In gara din Venetia e un dans sincron cu vreo 10 polițiști pe peron.

Angelina îl iubește chipurile in secret pe acest Alexandru.

Scotland Yardul o constrânge să îl găsească și să le predea banii.

Ea îl racolează pe Johnny și îl face să se dea drept Alexandru Peirce. 

El se îndrăgostește de ea.

Ea se îndrăgostește și de el, dar rămâne îndrăgostită și de Peirce.

Din cauza acestei duble îndrăgostiri au loc scenele de urmăriri. Una din scene mi-a amintit de tortura medievală cu trasul de cal prin praf, numai că aici e cu trasul de șalupă prin apa, oricum, ceva mai blândă. 

Până la urmă, Deep rămâne și cu fata și cu banii.

Dacă mai găsesc ceva interesant în film, va spun. 

Vizionare plăcută!

*" Agentul de politie:- Bon giorno!

Johnny : - Bon Jovi și ție! '

vineri, 26 iulie 2024

Arabul meu asezat

 



Doi arabi așezați nu sunt la fel. 

Unul, cel care locuiește în mintea mea la parter este picat din cer

Fata lui smeada, urechea lui dreapta, linia ascuțită ce-i țâșnește din tâmplă îl face sa fie rebel. 

Îmi place de el. 

E înalt, elegant, răscolitor, ravasitor. 

Celalalt este un arab puțin mai alb

Putin mai sus poziționat 

Ii plac cucoanele

Ii plac madamele

Ii plac zorzoanele

Nu e al meu, nu imi place de el. 

Ambii sunt simpatici judecând după caracter:

Unul e cuminte și cu ochii pe ceas

Celalalt este grijuliu și tolerant

Însă pe mine ma însoțește cu privirea arabul rebel. 


Morala: nu orice cățel este prietenul omului, numai imblanzotorii știu de ce. 


miercuri, 24 iulie 2024

Bărbosul care te sărută



Ne- am aruncat o privire fugara în timp ce intram în aeroport 

Eu atrasa de cămașa ta,  tu de disperarea mea

Lumina apusului iti  cădea pe frunte ca fuioarele de ceata din preajma cascadelor

Dupa prima escala ți am aflat 

numele, avea 3 vocale ale unui vechi cântec de lira

Nu știam ce îți trece prin minte dar cu siguranță nu un viitor alături de tristețea mea. 

Dar ieri, în același aeroport, în timpul aceleiasi ore de zbor te-am văzut obosit, fericit și cu obrazul ca un desert uscat

Lângă tine stătea bucuros barbosul care tocmai te săruta.


Ne- am aruncat o privire fugara în timp ce intram în aeroport 
Eu atrasa de cămașa ta,  tu de disperarea mea
Lumina apusului iti  cădea pe frunte ca fuioarele de ceata din preajma cascadelor
Dupa prima escala ți am aflat 
numele, avea 3 vocale ale unui vechi cântec de lira
Nu știam ce îți trece prin minte dar cu siguranță nu un viitor alături de tristețea mea. 
Dar ieri, în același aeroport, în timpul aceleiasi ore de zbor te-am văzut obosit, fericit și cu obrazul ca un desert uscat
Lângă tine stătea bucuros barbosul care tocmai te săruta.

Despre mama lui Immanuel Kant



 





















Thanks, Eduard!


marți, 23 iulie 2024

Sfârșit de iulie

 

Cu secerele lor mărunte lăcustele taie firele  de iarbă și
Greierii cântă la naiul cel verde al pământului
Luna își mișcă pletele albastre ale norilor  și
Un fir perfect  întins cu placa agață Luceafărul ca pe un diamant de cea mai înaltă clasă
Între turnuri orice rege se simte apărat și ....acasă.

Fiecare animal are cel.putin un punct  negru in mijlocul irisului și
Fiecare om are cel.putin o damă de treflă în buzunarul interior al mantiei căptușite cu astre și
Fiecare vis în care îmi apari este cu două egale necunoscute..

Povestesc Titanicul


Este un film bazat pe evenimente reale. 

L-am revăzut zilele trecute, cei de pe Netflix l-au postat cu tot cu subtitrarea românească.


Ceea ce m-a surprins acum, după foarte mulți ani a fost: 

  1. Melodia, care este încă foarte populară, nu mi-a rămas prea mult timp în minte, adică aproape că nu am remarcat-o.

  2. În timp ce la prima vizionare am fost impresionată de catastrofă și bineînțeles, de povestea de dragoste, acum am remarcat componenta morală

(moralizatoare) a filmului și rolul personajelor secundare în catastrofă.

  1. Nu îmi aminteam deloc despre diamantul albastru și nici despre intriga propriu-zisă a filmului, am reținut atunci numai ce s-a întâmplat cu personajele principale și acțiunea în linii mari. Sunt convinsă că, la fel ca orice epavă, și o a treia vizonare îmi va dezvălui secrete neașteptate.

Aș putea povesti filmul din perspectiva a trei personaje, căutătorul/căutătorii de comori

2. Leonardo DiCaprio alias artistul Dawson

3. Femeia care supraviețuiește, interpretată de Kate Winslet.



Vad eu cum împletesc cele trei perspective, încep să scriu


Filmul a apărut în 1997, eu eram de 1 an la Botoșani, terminasem masteratul la Iași, eram prima profa de filosofie din județ cu masterat nu l-am valorificat în niciun fel, (a fost un an sabbatic, cu rol mai mult emoțional decât intelectual, deși mi-a plăcut și ce am studiat și cu cine). Nu mi-a fost ușor, navetă, nu prea erau mijloace de transport la discreție ca acum, un autobuz și un tren cu schimbare în Verești, ore de dimineață până seara, directori dificili, elevi imposibili, care mă adorau și eu îi uram, eram îndrăgostită fără nicio speranță, umblam de nebună după un eu al meu, schimbasem deja două gazde, iar până la sfârșitul anului urma să stau la a treia, frate-miu zorea să se însoare, cam împotriva tuturor, în orice caz, nu aveam o traiectorie lină. Profesional eram ok, predam filosofie și celelalte discipline umaniste, mă cam luptam cu cei de gimnaziu care nu mă înțelegeau, cu cei de liceu care nu știau cum să mă atragă mai mult, cu adulții care nu știau cum să mă oprească sau să mă fixeze undeva unde să stau for ever nemișcată….a fost anul când povestea prințesei Diana a atins maximum de interes pentru toată planeta.

În sfârșit, anul când a apărut Titanicul a fost anul când am început să mă bucur de tot ce înseamnă muzică și teatru. Nu a durat mult rolul acesta al meu de spectator al Teatrului și Filarmonicii Botoșani. Teatrul era proaspăt renovat, reușeam să merg la multe spectacole.

 


Povestea este așa:

un grup de indivizi, nu mi-am dat seama, dar cred că da, cu aprobare oficială, fac scufundări în zona unde este epava Titanicului, cu aparatură ultramodernă, pentru a găsi un celebru diamant care valora o sumă uriașă de bani. 

Echipa de scufundători găsește un seif care, fiind etanș reușise să-și păstreze timp de aproape 80 de ani conținutul. În seif este o schiță a unei femei tinere, un nud. Femeia are la gât acest celebru diamant albastru, adică exact ce se căuta.


Separat de chestia asta, singura supraviețuitoare a catastrofei este  o femeie de peste 100 de ani, care ia legătură cu căutătorii de comori. Le promite să îi ajute să înțeleagă ce s-a întâmplat și ce e cu conținutul seifului.


Bătrâna le mărturisește ca ea este femeia desenată cu diamantul albastru la gât.


Bineînțeles că toată lumea devine interesată. Aflăm astfel că nici fiicei nu-i povestise nimic despre ce s-a întâmplat pe Titanic, mă refer la povestea de dragoste rămasă până atunci un secret absolut. Mai sunt filme așa….


Despre măreția Titanicului aflăm încă de la primele replici. Titanicul fusese una dintre cele mai mari și luxoase corăbii construite vreodată, capabilă să transporte peste 2000 de pasageri pe o distanță foarte mare în condiții de confort și siguranță.


Pe vapor sunt oameni de diferite categorii sociale și diferite naționalități. Există o zonă de clasa I si zone pentru clasa a III-a.

Femeia, fiind aristocrată călătorește la clasa I a, bărbatul, un tânăr artist vagabond, la clasa a III a cu un bilet câștigat la poker, cu câteva minute înainte de plecarea vaporului. 


Fata este logodită cu un multimilionar cu care se va căsători imediat ce vor ajunge in America.

Este însoțită de mama ei si de o întreagă companie de domni si doamne, prezentați ca sclivisiți, formaliști până la  hilar, îmbrăcați frumos, dar fără vlagă, ca si cum hainele ar fi dintr-o recuzită bine întreținută dar așa de veche încât pare mâncată pe jumătate de molii. 


Bărbatul cu care este logodită îi dăruiește diamantul și începe întâi mai mult sugerat și apoi din ce în ce mai vizibil pentru toată lumea să îi precizeze că îi este obligată până la alienare să i se supună. 


Femeia scapă de el și încearcă să se sinucidă, să se arunce în valurile mării. 

O salvează artistul vagabond cu o argumentație lungă și amuzantă, de genul, dacă te arunci trebuie să mă arunc după tine pentru ca am instinct de salvator și apa e foarte rece și e nasol să suferi fizic în așa hal și apoi să mori. Băiatul o convinge să se lase salvată, dar pentru că vede moartea cu ochii preț de câteva minute, îi trece gândul sinuciderii. 


Începe o idilă copilărească. Tânărul este capabil prin doar câteva apariții ocazionale în grupul nobililor să le pună sângele în mișcare. Sunt multe minute de fugăreală pe culoare. 


Aflând că a salvat-o de un posibil înec, logodnicul fetei îl invită pe băiat la o cină în restaurantul de lux. Îmbrăcat frumos și fiind o prezență inedită pentru plictiseala fiecărei cine, fata îl remarcă. 

Aflând că este pictor și încă unul foarte bun, fata i se încredințează să o deseneze nud, numai cu diamantul la gât. De aici schița din seif…

Logodnicul fetei găsește desenul, bănuiește că lucrurile se vor schimba în defavoarea lui și a moștenirii promisă odată cu căsătoria și face diferite demersuri să îi despartă. O bucată de film e o joacă de-a șoarecele și pisica, mai exact de-a câinele și pisica,

există și o scenă interesantă

de dragoste cu cei doi, 

pe bancheta din spate a unui

automobil de epocă,

futurist la vremea aceea. 

În cele din urmă, tânărul este

acuzat că este hoț și este închis în

cătușe într-o cabina de la subsol. 

În acest scurt interval, de cam o oră,

poate mai puțin, în care Leo trece de

la rolul de partener 

la cel de infractor, are loc catastrofa

Titanicului. 

Un aisberg imens apare din ceață

la o distanță foarte mică de vapor. 

Marinarilor nu le vine să creadă,

sngura manevră inteligentă pe care

o pot face

 este să încerce un marșarier

însoțit de o răsucire. 

Însă vaporul nu reușește decât o

parțială răsucire, un arc mai puțin

curbat decât 

ar fi fost necesar și aisbergul

lovește partea laterală a calei. 

Prin această șubrezire a vaporului

începe să pătrundă apa, vaporul se umple de apă,

 întâi coca, apoi etajele superioare,

iar când pupa vaporului 

este complet inundată, vaporul se

transformă într-un obiect

pur gravitațional, 

partea grea începe să coboare

spre fundul oceanului, și prora se

ridică absolut vertical,

 trecând de pe abscisă pe ordonată.

Un sfert dintre oameni se salvează,

există niște bărci care îi transportă

pe pasageri,

 întâi civilizat, femei și copii,

apoi din ce în ce mai sălbatic, 

mulți mor din cauza haosului

interior, iar cei care rămân vii, 

cad în apa în momentul când

vaporul, devenit vertical, 

se scufundă ca un lichid în

barometru când se răcește temperatura.

 

 

Cei doi tineri rămași împreună

reușesc să rămână vii până în

momentul când cad în apa. 

Fata se urcă pe o plută de lemn

și

băiatul o ține trează cât de mult poate

cu încurajări și încredințări despre

o viață lungă și fericită.

Nu încap amândoi pe plută.

Ea adoarme și când se trezește,

el nu mai este printre cei vii. 

Este salvată de o barcă și după

puțin timp realizează că diamantul

albastru, dintr-un complex

 de împrejurări polițisto-criminale îi

rămăsese ei.

Nu le spune căutătorilor de comori

acest fapt…..însă iese pe punte si

arunca in ocean bijuteria cu un

zâmbet malițios, înțelept, secretos....

astfel, diamantul pornește

dinspre model către pictor, potolind,

într-un mod neștiut lăcomia tuturor. 

Filmul este regizat de

James Cameron si a luat, cred,

toate Oscarurile posibile din anul acela. 

E foarte frumos, merită văzut.

Sunt multe scene foarte interesante

care sunt figuri de stil,

metafore cinematografice,

cum ar fi restaurantul inundat.

Voi mai scrie despre film.




 Titanic 1997 








 

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails