partitura simpla de pian

_______________________a___ ___ _S_______________ț_ _p__________n_______ e_____a_________ _r___________

miercuri, 2 iulie 2025

Heat

 Povestesc un film- Heat, 1995, în regia lui Michael Mann.

A fost o afacere profitabilă, s-au investit 60 de milioane de dolari și s- a câștigat mai mult de 200%.
Filmul are o distribuție, vorba unei vechi prietene- WoW! Al Pacino, Robert de Niro, Val Kilmer- în floarea vârstei și plini de virtuți (și vicii, deoarece este un triller).
Apare și Natalie Portman la vârsta la care elevii dau examenul de capacitate și sunt stresați că nu-și găsesc elasticul de păr, fix când trebuie să vină tatăl natural în vizită. 
Am să povestesc doar primele minute pentru că doar atât am văzut. Restul, sper, mâine. 
Începutul este ca într-un scenariu:
Characters:
1. Robert de Niro e primul personaj. Apare în uniformă de șofer pe ambulanță, traversează secția de urgență a unui spital, ne dăm seama că nu e autenticul șofer, inginerul de imagine plimbă camera, care e totuna cu coada ochiului personajului, și ne trimite către un monitor care monitorizează crizele pacienților. Plin de monitoare în 1995 în urgența unui spital american!
Robert de Niro ajunge la o ambulanță din parcare și pleacă. 
2. Val Kilmer- bărbat tânăr, cu alură de muncitor pe șantier, pletos, blond bineînțeles, cu bust modelat la sală, ajunge la un magazinaș, de unde cumpără o cutie lunguiață și grea, cu cifre și litere ștanțate pe ea. Te prinzi că nu transportă pufuleți sau dropsuri cu stafide pentru că tranzacția nu e ieftină și ea se petrece și legal și ilegal: este legitimat și întrebat dacă plătește cu carte de credit sau cash. Deci existau în 1995 cărți de credit.... Parcă mi- e dor de vremurile când salariații stăteau la coadă la Casierie, luau bani de două ori pe lună, deci două cozi pe hol, sub ochii elevilor care conștientizau că meseria de profesor e totuși o meserie plătită, deci prilejuri de glume și socializare emoționantă, pentru că mereu, așa cum azi e la semnarea convocatorului de la Consiliu, pe unii i- a interesat dragostea și pe alții banii.
Dar să revin la oile mele 
Probabil pachetul are arme, agheuri, mitraliere, kalasnicoave, katiușe, ruslani și ludmile și alte obiecte pline de potențiale crime. 
3. Al Pacino își fute amanta (sau nevasta). E o scenă cu nuditate, sex languages și substances, deci filmul nu e recomandat elevilor indiferent de cât insistă. Spun că e și cu languages pentru că e o scenă în care, fiind implicat un mare actor de teatru, numărul replicilor de după sex e destul de mare. Femeia își aprinde o țigară, iar el, sub duș se pregătește să plece prin traficul aglomerat, poluant și periculos, spre serviciul unde îl așteaptă criminali și victime. Al Pacino e polițist și rezolvă cazuri în care sunt implicați infractori "foarte buni". Cazurile cu mafioți de duzină le lasă poliției locale. 

Acțiunea

Are loc o ambuscadă în care sunt avariate mai multe mașini, câteva mici (bine și ale polițiștilor care vin la fața locului și care, din dorința de a clasa repede cazul, își bușesc două mașini) și 3 mari: o ambulanță incendiată, o mașină blindată răsturnată și o mașină de descarcerat, cred. 
Mașina blindată transportă pachete cu certificate de proprietate, număr acțiuni 100%, valoare mare. Mașina de descarcerare se izbește în ea, din ambulanță coboară câțiva mascați și lunetiști, pachetele cu acțiuni sunt furate, cetățenii cinstiți sunt uciși, bandiții urcă într- o mașină obișnuită și pe- aici ți- i drumul! 
Robert de Niro se întâlnește cu un mafiot, mare în rang, îi dă acțiunile și îi spune să le revândă proprietarului de drept, mai scump cu 40% și să nu- i mai ceară alți bani!
Al Pacino preia cazul.
Val Kilmer- e la un bistro cu ceilalți colaboratori și pe cel mai prostănac dintre ei, Robert de Niro îl trage de păr și îi dă și câteva după cap pentru că a omorât oameni nevinovați. Are dreptate aici. 
Atât am văzut.
Atât am înțeles. 
 Mai scriu în viitorul apropiat despre film, e fain. L- am mai văzut, dar nu mai țin minte nimic din el, mi- a rămas parcă un sentiment de tristețe, pentru că, la fel ca în filmele cu eroi asiatici, la final se întâlnesc față în față cei mai buni și nu pot rămâne în viață amândoi, decât maximum unul. Dacă aș fi matematician, aș asemăna această operațiune cu o funcție. 
Aici este un articol despre film, e de pe Wikipedia și e destul de documentat. 
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Heat_(1995_film)
 
Continuare
II. Heat
Joi
3.07.2025

M-am trezit cu miros de mare în nări (alge, scoici, briză, fântîni arteziene venețiene). Azi a fost caniculă, Caldură mare, monșer, cum ar zice conu' Luca (sau Ioancu). Heat! cum ar zice Michael Mann. 
Continui povestirea filmului 
Am subliniat în partea anterioară că pe Robert de Niro îl enervează unul din tipii din echipă, cel care a complicat infracțiunea, dintr- un jaf ușor de mușamalizat, într- o triplă crimă. În braseria unde se opresc să mănânce o plăcintă și să regleze partea cu banii, Robert de Niro îl bușește binișor pe individ, dar nervii nu i se consumă cu datul lui de două ori cu capul de masă, ci continuă și pe alee, cînd îi mai dă un pumn în stomac și se pregătește să- i zboare creierii. Mașina poliției, dintr- o intuiție, care se consumă însă repede, face un rond prin parcare, dar nu îi vede. Pleacă însă cu sirenele pornite, probabil pentru prioritatea de trecere în intersecție, prilej care îl face pe banditul fricos și periculos să își ia tălpășița exact în momentul de neatenție al șefului. Știți de la Psihologie că atunci cînd ești acuzat de neatenție, de fapt ești atent, dar la altă chestie care îți captează atenția, într- un mod fie mai cicălitor, fie mai interesant.  
Scuzați paranteza didactică. Trebuie să mă obișnuiesc cu viitorul încă din vacanță. 
Revin
 Urmează două scene oarecum similare ca mesaj. Indiferent câți bani vin peste noapte, oamenii în general trăiesc într- o singurătate îngrozitoare. Robert de Niro stă în fața ferestrei. Pe geam se vede pomontoriul, marea e ușor agitată. Întindere nesfârșită de apă, prietenă fidelă, empatică și îngrozitor de rebelă. 
    Val Kilmer e acasă. Nevasta, frumoasă ca o păpușă, cum au toți mafioții, stă pe marginea piscinei. El intră, o sărută, mai bine nu se oprea aici, părerea mea, și îi spune să se îmbrace, merg la o petrecere. Nevasta stă în mână cu cei 9000 de dolari și face o scenă cum că suma e prea mică, că nu e suficient de impunător, că ar trebui să facă și să dreagă ca să aibă mai multă recunoaștere din partea colegilor, șefilor, etc. Ăsta se enervează, îi zice de mai multe ori să se îmbrace și să plece, ea nu, are de dezbătut, de argumentat, de comunicat. Val Kilmer tocmai a fost în plin balamuc, cu jaful, crimele, poliția pe urmele tuturor, îi sare țandăra, sparge câteva obiecte casante, mai sparge câteva și încă vreo două și pleacă. În urma lui, nevasta îl amenință că îl părăsește și îl ia și pe Dominick cu ea. Alți nervi, pe alee spre mașină, alte trânteli de obiecte....
va urma....  

III.  Heat
🏈și La mulți ani de Ziua Americii🎥
4.07.2025
Vineri 
continuare
    Nici nu știu cum să încep, vorba papagalilor care asistă la scene domestice...
Scriu pe personaje, îmi este mai ușor.
1. Pacino, pe care îl cheamă în film Vincent, rulează spre casă. E noapte deja. Are părul perfect pieptănat și află de la un subordonat că explozibilul care a avariat ambulanța este ceva ușor de procurat: în câteva state ”se dă pe bază de permis de conducere”. Ajunge acasă, se așează cu spatele la masa festivă pregătită de nevastă (sau amantă). Asta coboară scara, are fizionomia lui Demi Moore, chiar am crezut la început că e ea, dar cînd m- am uitat pe distribuție am văzut că nu.
Deci, nevasta coboară scara și începe să se ia de el, că a întârziat la cină 4 ore. El sare și o pune la punct vis-a-vis de fostul soț, un bou care trebuia să vină și să- și viziteze fiica și n- a mai apărut. Atacul continuă cu de ce a stat așa mult la muncă, el îi spune că drumul până la copanul de rață arsă a fost presărat cu mafioți și cadavre și a durat ceva. Și încă a venit devreme, la cât e de muncă! Ea urcă scara din nou, el îl mai face odată tăntălău pe fostul soț și dă drumul la televizor. Pe ecran una, ce mai contează ce spune, probabil tot chestii ca nevastă- sa, așa că regizorul ne scutește să aflăm și nu îl mai pune pe Pacino- Vincent să dea drumul la sonor, poate prindem un pic în engleză....
A doua zi, Vincent pleacă să discute cu un informator, un negru tinerel, care îl aburește că nu el trebuia să culeagă informațiile despre cine este implicat în jaful armat, ci fracsu. Rămîne ca seara, Vincent- Pacino să-i/l întâlnească și să afle ce se mai vorbește pe tema evenimentului de ieri
2. De Niro e la bibliotecă!
Biblioteca plină, se stă în picioare, se umblă printre rafturi, se răsfoiesc cărți, oamenii se mai dau unii la alții și pe criterii intelectuale, nu doar estetice sau economice.
Deci, de Niro răsfoiește o carte, aflăm ulterior că este despre metale. O parașută aterizează lângă el. Din bibliotecă, sar într- un bar sau cantină sau restaurant unde clienții stau cot la cot (nu pot să zic bară la bară), ei nimeresc alături, asta întinde gâtul spre albumul lui, începe să se dea la el, că ce citește, ce lucrează, de unde este, cum stă cu singurătatea, etc. El nu prea are chef de socializare, are pe cap crimele anterioare și jafurile viitoare, îi explică didactic că el nu e singuratic, ci singur, ceea ce e cu totul altceva, dar tipa e drăguță și singuratică, cam ca el de adultă, așa că merg amândoi la ea acasă. De pe fereastră se vede Las Vegasul sau New Yorkul plin de lumini și el îi spune că există niște alge fosforescente în Insula Fiji, odată și odată va ajunge acolo să facă baie în mare fără tricou, fără izmene, fără șosete și să se umple de aripi și efecte. 
Dimineață devreme; de Niro are un moment de piua. Se uită la tipa cu care a petrecut noaptea, ea doarme buștean, el o privește și vedem pe un ecran posibil cum îi povestește pe mess celui mai bun prieten că e sigur, ea e aleasa, s- ar însura cu ea, da, a fost mișto noaptea trecută și ar fi fericit toată viața, etc, etc. 
După aia pleacă la el acasă.
3. Pe podeaua imensei vile transparente de pe faleză a lui de Niro doarme Val Kilmer.
 Între cei doi bărbați are loc un schimb de replici oarecum spirituale legate de prezent și viitor. Ambii sunt prinși până peste cap să facă bani. Val Kilmer îi spune că nevasta vrea să- l părăsească fiindcă nu aduce suficienți bani și e mereu sub așteptări. Vorba lui Dem Rădulescu: Dragă, nu mai corespunzi! 
De Niro, oleacă mai bătrân, cu vreo 10- 15 ani decât Kilmer, îl întreabă cum stă cu adulterul, el are pe cineva? Kilmer zice: nimic serios. - Ea are pe altul? Kilmer zice:- nu, sunt sigur!
De Niro e circumspect, se pricepe mai bine la problemele de cuplu și îi e milă de tovarășul lui de hoție, își dă seama că fraierul e cam dependent de  soție.
Conversația se încheie când de Niro scoate de la naftalină un proverb din branșă: dacă vrei să fii hoț, trebuie să poți abandona orice cu 30 de secunde înainte ca mașina poliției să se pună în mișcare, orice însemnând: Orice!
Ăsta e inspirat din Biblie, de la Iisus, 
dar se regăsesc aici și elemente din Buddhismul Zen și din Iudaism.  
4. Mai există un eveniment pe care îl povestesc și care clarifică și trasează direcția unor noi acțiuni.  De Niro se întâlnește cu un tip, ăsta e în scaun cu rotile și cred că e și la pensie, pentru că e în vârstă. A fost funcționar într- o mare bancă, îi vinde pontul unui jaf destul de avantajos: 12,5 milioane de dolari, îi dă detalii legate de infrastructură și de schimbarea pazei. De Niro acceptă și începe să se pregătească.
Însă când dă să plece, o vede pe nevasta lui Kilmer conducând pe scară un individ la costum; la despărțire își iau rămas bun, sărutându- se pe gură, deci nu e frate- su. E un tip diferit de Kilmer, e salariat probabil, sau are afacerea lui sau poate e chiar avocat, politician. În orice caz, pare genul care se duce zilnic la serviciu, nu trăiește din munca la negru ca buimacul de bărbacsu, din pariuri și venituri incerte. 
De Niro intră peste curvă și o amenință cu indexul: dacă nu îi mai dai o șansă, o îmbulinezi! Eu te plătesc! Și pleacă. Animala dă să mai bage niște replici, dar de Niro nu le acceptă.
Pînă aici am văzut. 
...to be continued ...

IV. Heat
Sâmbătă 
5.07.2025

E adevărat, înaintez greu...dar sper că voi ați ajuns deja la final 
Al Pacino, un polițist celebru, urmează să se întâlnească cu informatorul lui și cu fratele acestuia. Merge într- un club underground, trece de tot felul de filtre, se întâlnește cu cei doi negri și află că în jaf a fost și unul poreclit Șmecherul, care e pasionat de furturi de acțiuni. Pe ceilalți nu- i știe. Pleacă din club și sună colegii, care găsesc repede cine- i individul, unu' care făcuse de mai multe ori pârnaie pentru furturi. Le indică polițiștilor să- i supravegheze casa 24 din 24. 
2. E o cină festivă cu toți mafioții care au dat jaful. Vin cu familiile, soții, copii, e o atmosferă ca de Ziua Recunoștinței, sunt toți amabili unii cu alții, mă refer la femeile și bărbații  care sunt cuplați, se fac glume cu copiii, Șmecherul îi dăruiește soției un ditamai diamantul, șparlit bineînțeles, dar ea nu se mai încurcă în detalii. 
Învăluit în atmosfera asta, în care toți sunt afectuoși unii cu alții,  inclusiv nemernica lui Val Kilmer- care stă atârnată de el, pe de Niro îl apucă sentimentul opus lui "nu sunt singuratic, ci singur" și o sună pe parașuta care "e singuratică". Am uitat să vă spun că ea e artistă, desenează coperți pentru discuri, afișe, pliante ca să strângă bani pentru un restaurant.
O sună și stabilește o întâlnire amoroasă cu ea. 
3. De la cina festivă lipsește prostul care declanșase crimele și pe care de Niro îl căpăcise după jaf. Tocmai și- o pusese cu o prostituată minoră. Asta dă să plece, are de mers pe centură, el o întreabă dacă a fost bun puștoaica îi zice că a fost cel mai bun, el nu o crede și o omoară. Deducem din scenă că nu e un infractor care încalcă dreptul la proprietate ca ceilalți, ci dreptul la viață, că o face cu ușurință și din plăcere. Deci e sociopat sau psycho, cum ar zice Hopkins sau Hitchcock. 
După care tâmpitul pleacă să- și caute de lucru la un mafiot, care plasează șomerii pe piața infracțiunilor. 
Atât am reușit azi.
Aaa!.. am uitat ceva care nu e de neglijat. În timp ce echipa lui de Niro e la restaurant, Pacino și câțiva polițiști îi supraveghează. Când ies și se pregătesc să intre în mașini, sunt identificați. În afară de de Niro, toți sunt ultra cunoscuți, închiși de mai multe ori, celebri pentru jafuri. Însă pe de Niro, Pacino nu l- a mai văzut până acum. Toți vor avea instalate microfoane în locuințe și vor fi urmăriți non stop. 

V. Heat
Duminică 
6.07.2025

Povestesc câteva minute din film. 
1. Al Pacino e la o petrecere cu nevasta. Sunt, de fapt, într- un club cu mai multe familii. Dansează cu ea, se simt bine, magnetizați. Primește un mesaj pe pager și pleacă, lăsându- și baltă dorințele. 
Se descoperise crima făcută cu bestialitate de tâmpitul din echipa lui de Niro. Poliția știe că e aceeași manieră de a ucide femeile, deci e un criminal în serie. Cazul revine lui Pacino pentru că e cu atrocități. 
Acasă, nevasta îi face o criză, că lăsat- o cu ghiuleaua pe țeava tunului, care trebuia să o ducă spre Lună și a plecat la serviciu. Se enervează pe ea, iar ea îi ține un spici filosofic cum că felul lui e să fie interesat de curcanul morții, iar ei să îi lase rămășițele vieții. "Nici nu știu de ce mai stau cu tine", zice ea din dragoste. Scena se termină cu o expresie a lui Pacino, care zice ceva de genul:- Ai vrea să fi fost invers?
2. De Niro se întâlnește cu artista desenatoare, e o scenă de îndrăgostiți, plină de tandrețe și speranță în viitor. Îi propune să plece departe, în Noua Zeelandă sau Zanzibar, unde ea să își deschidă un studio, banii nu sunt o problemă, are el, dar vor pleca separat. Ea acceptă și de Niro, fericit, o îmbrățișează și o sărută. Și aici e un pic de filosofia matematicii. De Niro îi mărturisește că până să o cunoască pe ea, gândea timpul că fiind ireversibil și tinzând către zero, dar de când o are în minte îl gândește tot invers, dar tinzând către 25. Adică, vorba lui Nichita, iubito, naște- mă din nou!
3. Gașca condusă de de Niro  jefuiește banca. O parte din echipă e la pândă,  Șmecherul, cel pe care frații negrii l- au identificat și l- au turnat lui Pacino, cel interesat de acțiuni, debranșează clădirea băncii de la curent, Val Kilmer găurește seiful  băncii cu o bormașină, iar de Niro iese din bancă să țină de 6. 
Aici e o fază interesant de explicat de psihologi și psihiatri. Eu aș vrea o explicație, de exemplu. 
Deci, într- o mașină, undeva mai încolo, gașca de polițiști  a  lui  Pacino urmărește pe un monitor jaful, așa cum îl arată camerele de filmat. Kilmer- e în bancă, de Niro în lateralul băncii. Kilmer- aproape a deschis seiful când se întâmplă ceva: Vânătorul își privește prada în ochii. O privește curios, interesat și atras de ea. Atunci de Niro simte, știe, înțelege că a intrat sub avertismentul celor 30 de secunde înainte ca poliția să se pună în mișcare. Intră repede în bancă și oprește demersul lui Kilmer. Se retrag, lasă baltă banii. 
Se vor întâlni a doua zi pentru a regândi situația. De Niro îi avertizează că vor fi supravegheați, microfoane în locuințe, urmăriți peste tot, încearcă să- i demotiveze, dar nu are cu cine discuta. Deci în viitorul apropiat vor părăsi toți țara. Decid să spargă banca în zilele următoare. 
4. Fata adoptivă a lui Pacino, personaj  jucat de Natalie Portman la vârsta când omul e în Generală, nu se întâlnește nici "azi" cu tatăl natural, e dezamăgită și tristă, prilej pentru Pacino să îl mai bălăcărească oleacă, ceea ce îi cam place. 
5. Știm din minutele anterioare că nevasta lui Val Kilmer și- o trăgea cu unul la costum. Și când venea Kilmer acasă, îi făcea scandal că nu aduce decât 9000 de dolari. 
Peste afaceristul ăsta parșiv vine Al Pacino într-o zi, îl bușește puțin și îi dă o misiune, să reia relația cu parașuta lui Kilmer și să- i aducă pe tavă bucățica aia de bărbat al ei, garnisită cu tot cu gașca lui. Având în vedere că e un nemernic și ca afacerist, nu prea poate refuza, poliția îi stă în cârcă. Având în vedere că pe nevasta lui Kilmer de Niro a amenințat- o să-și  ține bărbatul aproape, mafia îi cam stă în cârcă. Nu știu cum se vor descurca în nopțile de amor cei doi măgari, și cu hoții și cu vardiștii! 

Va urma ...

 VI. Luni, 7.07.2025
Heat
Continuare

Două echipe care se urmăresc reciproc. Al Pacino își dă seama că nu doar el și echipa lui au inteligență de copoi, ci și de Niro și echipa lui. Pacino se prinde înaintea tuturor, deci nu întâmplător este șeful. În timp ce polițiștii încearcă să- i ia urma, de Niro, cocoțat pe un acoperiș, cu o cameră de fotografiat ultra performantă pentru acele vremuri (1994, 1995), îi face poze lui Al Pacino. Află, după developarea lor, că este șeful poliției din LA și că este a treia oară căsătorit cu... surpriză! fără nicio surpriză...o tipă pe nume Just-ine. Nici că se putea altfel, la a treia căsătorie. Pentru că e mai toată ziua pe teren, e clar că nu-i poate merge grozav, în general, căsnicia. 
Aici ar fi bun Socrate să îi dea o explicație lui Hermogenes că numele nu sunt convenționale, ci trimit la o esență. 

VII. Heat. 
Vineri, 11.07.2025

Scriu pe personaje. În mod normal, ar trebui să încep cu Neil, adică de Niro, pentru că el urma la acțiune, despre celebra întâlnire confesională a lui cu Pacino în bistro, la o cafea.
Dar am să scriu de fapt despre Val Kilmer- pentru să e cel mai bun Jim Morrison, cu care am făcut, împreună cu Simona, geloși toți băieții, când, în ultimul an de facultate ne- am dus de 7 ori la el, până i-am exasperat și au venit și ei să vadă The Doors. Eram fermecate de Jim, iar ei ziceau, cu ochii- n gol:- Nu e cine stie ce! Ar fi fost buni toți să o înlocuiască pe nevasta din Heat a lui Val!
Să revin la film, scuzați paranteza poate, prea personală.
Scena despre care scriu se referă la atacul băncii.
Din echipa hoților fac parte 4, de Niro, Kilmer, un indian americanizat și Șmecherul.
Strategia este așa:
Indianul trebuie să conducă mașina în care vor fi transportați banii, Șmecherul trebuie să asigure spatele după jaf, Kilmer și Pacino intra în bancă, ultimii trei mascați. Jaful nu se va petrece pe timp de noapte, când nu e nimeni în bancă, ci în plină zi, cu angajați și clienți. 

Cu puțin timp înainte de jaf, indianul cedează nervos, urmărit și amenințat, șantajat să toarne, renunță la echipă, renunță să fie el șoferul care va traversa în viteză  eventualul cordon al poliției, după jaf. Rămași fără șofer, de Niro recurge la un alt personaj care apăruse în film dar nu știam de ce. Un fost coleg de celulă, un negru înalt, blând, conformist, care, ca fost deținut nu prea găsea de lucru și care avea și o nevastă afectuoasă și grijulie, alături de care visa la un viitor de om cinstit, deci pe individul ăsta îl angajează până la urmă o jigodie de patron de restaurant care nu ține cont deloc de calitățile lui de bucătar expert și îl pune la muncă obositoare și îl și persecută. De Niro apelează la el nu înainte de a- l zgudui binișor pe javra de patron. Negrul scoate bandiții din zona de maxim pericol dar moare pe drum, împușcat cu un glonte rebel. Soția află despre moartea lui atunci când la Știri se transmit imagini despre vendetta. 

Daca tot am ajuns la femeile din film ...o bucată de film este despre relația cu femeile care pentru fiecare ajunge pe muchie pe cuțit. 

Nevasta lui Pacino și- o trage cu unul și umblă aiurea, nu mai spală cratițele și se gândește numai la divorț, nevasta lui Kilmer e re-atrasă de bombalăul la costum și pune laba pe ea poliția, care o șantajează să devină ștrotul pentru ditamai merluciul care e barbacsu, diseinerița de coveruri află că de Niro nu e asistent universitar la Arte, ci un mafiot ordinar, deci filmul este acum în punctul culminant. A mai fost în niște puncte culminante până acum, dar, vorba lui Karl Popper, nu erau decât niște culmi secundare. 

Bandiții intră în bancă, își pun cagulele pe cap, scot agheurile din papornițe și culcă la pământ, cu mâinile la ceafă, pe toți din bancă. Iau cheia de la seif, e o cheie obișnuită, cum am eu la debara și deschid magazia cu goldeni. Își umplu cu teancuri trei genți și pleacă. Apare poliția destul de repede, începe focul. Se trage cu nervi, cu sete, cu chef de schimbat încărcătoarele unul după altul, zboară gloanțele pe lângă capete ca petalele de margarete în momentele de delir amoros, cum se întâmplă cu fiecare dintre cei 3 bărbați când se întâlnesc cu damele lor de pică sau cupă. 

Val Kilmer- este rănit destul de grav, de Niro reușește a traverseze ploaia de gloanțe și demarează cu el în mașină până la un adăpost, unde un medic ultra specializat și în mod ultrasecret are obligația să- l reapare în maximum 9 ore. Ceea ce și face. Întâi îi tunde pletele, pe urmă îl găurește și cârpește ca să poată ieși în lume, să se întâlnească cu nevasta, care e constrânsă să- l joace pe Juda sau pe Salomeea, dar în ultimul moment, apelând la o discretă pantomimică, îl salvează. Cu înfățișarea noua și cu acte false, Kilmer trece de barajul de polițiști. Nevasta, creștinată în sfârșit, își permite o cafea oferită de polițistul negru, ipocritul șantajist care se oftică pentru că i- a scăpat pitulicea din laț. 

Trec la Pacino. 

Are loc o discuție între el și de Niro într- un bistro. Se încredințează serios unul pe altul că nu vor renunța, unul la jafuri, celălalt la  vânarea jefuitorilor. Vorbesc despre viețile personale care sunt cum sunt. Aici amândoi sunt pe felie. De Niro pleacă. Pacino urmărește plecarea lui în două situații  diferite, prima dată când îl anunță că va fura, a doua oară când  constată că a furat și că a scăpat din motive care nu au fost obișnuite. 

Există și o a treia plecare de sub nasul lui Pacino a lui de Niro. După ce își ia femeia, banii și nouă identitate și se îndreaptă spre graniță, de Niro afla că individul care i-au turnat poliției a fost Waingro, stupidul care ucidea minore. Se întoarce, intra în hotelul unde se ascundea, provoacă o busculadă pe motiv de incendiu în hotel, și golește în criminal pistolul. Însă poliția și, implicit, Pacino îi iau urma. Aici e o scenă dramatică. Iubita lui, care trebuia să- l aștepte în mașină câteva minute, cu motorul pornit, vede turiștii cum ies alergând. Coboară din mașină. De Niro se îndreaptă spre ea zâmbitor, în sfârșit au scăpat de rău, dar cu o singura mișcare a capului îl zărește pe Pacino care și el îl identifică în mulțime. În acest moment intra în funcțiune legea celor 30 de secunde. Iubirea vieții devine orice și de Niro începe să fugă să- și salveze libertatea în primul rand și  viața în al doilea rând, sau invers....

Până aici am văzut, când femeia trece într- un minut de la extaz la agonie, iar Pacino pornește după de Niro singur. 

A mai fost o scenă, Justine îl părăsește pe Pacino, acesta intra în apartamentul gol și privește panorama orașului, care nu e plină de luminițe, ca marea din insulele Fiji, ci de benzi rutiere, unde alunecă, una după alta, mașinile într- o nesfârșită și naturala urmărire. Constată că nevasta a plecat cu tot ce se putea și dă, din întâmplare, în baie peste fiica adoptivă, adolescenta jucată de Natalie Portman, care tocmai încercase să se sinucidă. O salvează în ultimul moment, are sentimente reale paterne, de afecțiune, de grijă. Pe holurile spitalului se împacă cu Justine, dar se poate ca această împăcare să fie doar temporară, viața lui nu se poate domestici, va fi mereu un hăitaș, ocupat mai mult cu serviciul decât cu familia. 

Al treilea tip din echipă, Șmecherul, este ucis încă de la începutul urmăririi. 

                 📺

  Mai este o scenă care face viitorul și trecutul să fie două pagini ale aceleiași file:

Lui Pacino îi place să se uite la TV. Are un televizor mic, din acelea care se găseau în anii 90 prin bucătăriile gospodinelor, se uitau la seriale spaniole cu Talia în timp ce supravegheau cu celelalte simțuri aragazul cu toate ochiurile ocupate, sau ale gospodarilor care voiau să vadă un meci, în timp ce soția și copiii vizionau Născut să fii artist în sufragerie, deci îi place Tv-ul lui. E, de altfel, singurul obiect personal, celelalte îi aparțin lui Justine, ne dăm seama de chestia asta pentru că atunci când îl părăsește, casa rămâne complet goală. 

Într- o zi vine acasă și o găsește pe parașută cu unul, care, după ce se simțise bine cu ea, se uită relaxat la televizorul lui. Nu poate să bage în el glonțul accidental, dar poate să îi ia televizorul. Ceea ce și face. 

Dar când vede că și femeia a plecat și golanul de de Niro a scăpat, îl apucă nervii pe obsesiile lui, care îi distrugi viața personală și dă de pământ cu nevinovatul obiect într-o stație de autobuz. Sfârșitul unei căsnicii, sfârșitul unei tehnologii!

Vă urma


VIII. Heat

Duminică, 

13.07.2025


Printre niște magazii sau barăci, de forma cubică și colorate în alb și roz, de Niro încearcă să scape de Vincent(Pacino), dar nu reușește.  Decorul se simplifică și se abstractizează, nu mai este niciun om și nicio altă vietate între vânător și cerbul lui. De la o distanță foarte mică, Vincent își țintește victima și îi înfinge în piept toate cele 6 gloanțe, nu în formă de inimă sau fluture, ci prozaic, în linie, de la un umăr la altul. Un idol al nopții se descoase și cade. Cine știe dacă fără el lumea nu va fi mai previzibilă și Justine nu îl va iubi?!

De Niro moare cu încetinitorul, iar în ultimul moment al agoniei îi cere lui Pacino să îl țină de mână, așa cum enoriașii catolici își împărtășesc între ei pacea sufletului, așa cum marii maeștrii transmit ucenicilor darul inefabil al artei, care nu se poate preda, nici fura, pentru că nu este o meserie( tehne) , ci o filosofie de viață, a cărei definiție, de la Platon, poate fi și pregătire pentru moarte. 

Scuze că a durat așa mult să ajung la recunoașterea faptului că acesta a fost filmul care m-a întristat prin sfârșit. L- am văzut la puțin timp după ce a apărut și, într-un fel ciudat, a fost un mesaj legat de viața mea. Nu spun în ce fel, dar așa e.

Daca aveți timp, uitați -vă la el, e mult mai scurt decât am scris eu, două ore jumate. 

Distribuția este pe IMDB.







 
 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails