duminică, 18 septembrie 2016

Infinitul nu poate fi distrus3. 2. Anaximandru 

      Un alt milesian important de după Thales, contemporanul său  mai tânăr care i-a fost și elev, Anaximandru, a avut preocupări savante, concretizate într-o primă hartă astronomică și în inventarea  unui cadran solar care să permită măsurarea timpului, indiferent de starea vremii sau anotimp. El a demonstrat că pământul are o formă cilindrică, ca a unui buștean tăiat. În jurul lumii ar fi un fel de pânze uriașe, ca niște anvelope, pline de găuri aprinse, incandescente. Prin ele se pot zări stelele, soarele și luna. Cel mai mare înveliș care înconjoară pământul este de 28 de ori mai mare decât acesta, iar focul care se vede prin el este soarele. Găurile estompate din pânze indică o eclipsă sau fazele lunii. În final va fi o mare explozie, după care lumea se va rescrie.
           Tot ceea ce există va fi distrus, căci existențele s-au îndepărtat unele de altele și mai ales de originea lor și aceasta este ceva nedrept, iar distrugerea lor este pedeapsa care vine în acord cu legea timpului căruia ele i s-au supus.

Aici cosmogonia fizică a lui Anaximandru este amestecată nu atât de mult cu teologia, cât mai ales cu o  etică grandioasă, cosmică: cele mai multe elemente, chiar și bărbații și zeii, trebuie să se păstreze în acele limite care le fixează pentru totdeauna natura.
Cu toate că a jucat un rol important în filosofie prin cosmogonia sa, Anaximandru nu a adus în atenție un anumit principiu al lumii, așa cum a făcut Thales cu apa. Și el este interesat de ceea ce face ca lumea să existe, dar nu credea că ar putea fi o existență finită, cum este apa, ci ceva nedeterminat, infinit, nelimitat, ceva care nu seamănă cu nimic din cele ce există în univers. Dacă acest principiu al lumii ar face parte dintre cele ce exista deja în lume și el ar dispărea treptat. Principiul lumii trebuia să vină din infinit, trebuia să fie infinit. 
       Din infinit este principiul  existențelor: Este etern și fără vârstă și conține în sine toate lumile.
 Anaximandru a fost unul dintre primii susținători ai ideii de evoluție. Ființele umane, așa cum le cunoaștem azi, nu au fost întotdeauna astfel. În timp ce animalele au nevoie de puțin timp pentru a-și purta singure de grijă, oamenilor le trebuie un timp îndelungat în care să fie protejați și ajutați, altfel ei nu ar putea supraviețui. El a susținut că în vremurile îndepărtate ar fi existat pești din care au evoluat embrionii animali și umani. Din cauza acestei teze, deși el nu a fost un vegetarian, nu agrea ideea  de  a se mânca pește.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails