sâmbătă, 17 septembrie 2016

capitolul 2.

Pitagora


               Pitagora, spuneau contemporanii săi, ilustrează filosofia timpurie prin chiar propria sa viață. 
              S-a născut la Samos, pe coasta turcească de astăzi și a călătorit la Crotona, în Nordul Italiei. Este cunoscut ca fondatorul geometriei sistematice. Numele lui Pitagora e familiar oricărui elev european datorită teoremei sale (pătratul ipotenuzei este egal cu suma pătratelor catetelor unui triunghi dreptunghic). 
Pitagora a înființat și o comunitate de adepți (o școală filosofică), comunitate bazată pe un set de reguli destul de aspre și pe un anumit ceremonial (una dintre aceste reguli stricte era, de exemplu, cu privire la consumul de fasole). 
Pitagora i-a familiarizat pe greci  cu doctrina transmigrației sufletelor: ființele umane, spune el, au un suflet care este separabil de corp, iar la moarte, sufletul unei persoane ar putea migra într-un alt corp, de exemplu de animal. Din acest motiv, el i-a învățat pe discipoli să se abțină de la carne. Odată, se povestește, a oprit lovirea unui cățeluș deoarece a recunoscut în scâncetul acestuia vocea unui prieten drag care murise. Pitagora credea ca sufletul, după ce a migrat într-o succesiune de trupuri de animale, în final se reîncarnează într-o ființă umană.  Despre sine, susținea că își amintește  viața anterioară, când ar fi fost unul dintre eroii participanți la asediul Troiei.
Această doctrină a transmigrației sufletelor a fost numită de către greci metempsihoză
( Faust, în piesa lui Christopher Marlowe, după ce și-a vândut sufletul diavolului și e pe cale să fie dus în iadul creștin, spune că își dorește disperat ca Pitagora să aibă dreptate: 
Ah, Pitagora, metempsihozistule, unde se va duce adevăratul meu suflet când va zbura de la mine? Poate într-un trup de fiară? de animal, de bestie?)
Ucenicii lui Pitagora au scris mai multe biografii romanțate despre maestrul lor, susținând că ar fi avut darul clarviziunii și bilocației și cinstindu-l ca pe un descendent din zei, un fiu al lui Apollo. 
  • traducere din Antony Kenny, en-ro, cu Google Translate.aplicație logică. despre diferența dintre formă și conținut, cuvinte înrudite ca formă cu  metempsihoză: meetinpsihoză, makingpsihoză,  mitingpsihoză, macinpsihoză etc.

Niciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails