vineri, 16 septembrie 2016

capitolul 1.Mi-am propus să scriu și eu mai sobru pe blog pentru a nu ajunge la categoria: ca să dovedești că nu ești robot, copiază codul de mai jos, fază pe care n-am înțeles-o niciodată. Am încercat să traduc din Istoria Filosofiei a lui Antony Kenny, traducere făcută bineînțeles cu Google Translate.

ÎNCEPUTURILE FILOSOFIEI

Primii filosofi occidentali au fost greci, oameni instruiți în sensul acelor vremuri :  ei  vorbeau diferite dialecte grecești, erau buni cunoscători ai poemelor lui Homer și Hesiod și aveau  o religie politeistă( se închinau unor zei precum Apollo,  Zeus,  Afrodita  etc. ). Ei nu erau dintre locuitorii părții  continentale a Greciei, ci proveneau din regiunile mai îndepărtate, de pe coastele sudice ale Italiei sau de pe coasta de vest a teritoriului care se numește astăzi Turcia. Perioada de început a filosofiei este estimată a fi fost în secolul 6 înainte de Hristos, secol care a început cu strămutarea evreilor în Babilon de către Nabucodonosor și care s-a încheiat cu formarea Republicii romane.
Acești primi filosofi au fost, deasemenea și primii oameni de știință, iar mulți dintre ei au fost și lideri religioși în sens antic( preoți ai unor zei). La început, distincția dintre știință, religie și filosofie nu a fost la fel de clară ca mai târziu. În secolul 6 înainte de Hristos, în  Asia Mica și partea grecească a Italiei  s-a făcut manifestă școala unui  gânditor care a amestecat în castronul cunoașterii toate ingredientele care vor deveni mai târziu ideile principale ale științelor europene și ale filosofiei: Pitagora.

va urmaNiciun comentariu:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails